Else Kayser på Aarhus Universitetshospital

Mette, vil du også være de nyfødte børns statsminister?

Kære Mette Frederiksen.

Du har på en god måde bragt børn og børns vilkår ind i valgkampen, ved at sige, at du vil være børnenes statsminister. Det er positivt, da børn skal have en god start i livet og vokse op i trygge rammer. Men Mette, vil du også være de nyfødte børns statsminister? Det er der hårdt brug for!

Åbent brev til Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, fra Else Kayser, folketingskandidat for Enhedslisten i Østjylland og medlem af regionsrådet.

Jeg har for nylig været på Aarhus Universitetshospital, hvor flytteregningen er 1 mia. kroner. Det kommer oveni den økonomiske ubalance for budget 2019, der er gjort op til 425 mio. kr. Det har medført en spareplan, som nu af Regionsrådet er delt ud over fire år.

Hvis besparelserne føres ud i livet, kan fødeafdelingen, som jeg besøgte, ikke længere opretholde sit beredskab. Det betyder, at der vil være kvinder, som ikke kan være sikre på at have en jordemoder fast hos sig under fødslen, fortalte chefjordemoderen, hvilket er refereret i Jyllands-Posten d. 18.5. Der vil heller ikke være sikkerhed for, at der er fornødent plejepersonale på afsnittet for mor og barn og på intensiv-afdelingen for nyfødte.

Det er ret chokerende, at kvinder risikerer at skulle føde uden en jordemoder. Det er meget uheldigt for de nyfødte børns start i livet. Og der fødes 5000 børn årligt i Aarhus.

Med den seneste aftale i Regionsrådet, appelleres der til, at Folketinget vil bakke op omkring et fortsat stærkt universitetshospital i Aarhus og være med til at finde de manglende penge.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har ved et nyligt besøg på Aarhus Universitetshospital lovet, at hun i Folketinget vil arbejde for, at staten betaler flytteregningen, da det jo er en engangsudgift. De Radikale og SF har lovet tilsvarende.

Men fra dig Mette har vi kun hørt, at du ikke vil love, at staten træder til og hjælper med denne ekstra udgift. Vi havde forventet noget mere.

Så jeg vil spørge dig Mette: Vil du love at hjælpe hospitalet økonomisk, så børn kan være sikre på at blive hjulpet forsvarligt til verden af en jordemoder. Og således at hele børneafsnittet har de nødvendige ressourcer. Vil du også være de nyfødte børns statsminister?

Else Kaysers åbne brev til Mette Frederiksen – i Lokalavisen Aarhus