Katrine Vinther Nielsen

Tillid og inddragelse er centralt for kommunens medarbejdere

Ansatte ved Aarhus Kommune har de senere år igen og igen oplevet, at ledelsen ikke har lyttet tilstrækkeligt til deres kritik af forholdene, og det er skadeligt for et godt arbejdsmiljø. Sådan burde det ikke være, da der er flere muligheder for at blive hørt, bl.a. gennem tillidsfolk, MED-systemet og whistleblower-ordningen. Men det er som om, disse systemer ikke er nok til at sikre et trygt arbejdsmiljø. Mere end nogensinde er der brug for en kampdag, som 1. maj, for medarbejdernes arbejdsvilkår.

Debatindlæg, 1.5.2023, Katrine Vinther Nielsen, medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten

Enhedslisten har taget dette meget alvorligt og har i byrådet stillet flere forslag til forbedringer. Den 1. februar i år behandlede byrådet Enhedslistens forslag om at styrke de nuværende strukturer for medarbejdernes indflydelse og medbestemmelse. Det gjaldt også en styrkelse af whistleblower-ordningen. Vi har kaldt det ”Aarhus kompasset for medarbejdere”, hvor tillid og inddragelse er helt centralt. Forslaget behandles nu i magistraten, hvorfra der kommer et konkret forslag til byrådet.

I mange af de aarhusianske institutioner går alt for mange penge til vikarer, fordi bemandingen på institutionerne er for skrabet. Derfor foreslog Enhedslisten ved budgetforhandlingerne i efteråret, at der skulle laves forsøg med bruttonormeringer. Udgangspunkt er, at det er dyrt at spare, for personalet oplever ofte at blive nedslidt, fordi de konstant møder for få på arbejde. Med vores forslag fik vi sat gang i en forsøgsordning med brutto-normeringer, som i to år gennemføres i institutioner på velfærdsområderne i Aarhus.

For et par år siden blev en omstrukturering af ældreplejen i Aarhus hastet igennem. Det skete på trods af hård kritik fra personalet mht. processen og den nye struktur. Enhedslisten har taget sagen op i byrådet og stillet en lang række kritiske spørgsmål til omstruktureringen. Den skulle angiveligt sikre øget dialog med borgere og pårørende, samt sikre at alvorlige klager over plejehjem havner på forvaltningschefens bord. Men spørgsmålet er, om dette er sket. Efter en debat i byrådet er sagen sendt til Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på at få evalueret omstruktureringen.

Enhedslisten har med jævne mellemrum rejst spørgsmålet om social dumping, senest ved efterårets budgetforhandlinger. Det handler om at sikre fair konkurrence for de virksomheder, der udfører arbejde for Aarhus Kommune. For de virksomheder, der har ordentlige arbejdsforhold, skal ikke udkonkurreres af virksomheder, der ikke tilbyder fair forhold. Vi stillede forslag om, at der etableres et indsatsteam i Aarhus, tilsvarende i andre kommuner. Det kom vi ikke i mål med. Men vi fik sat gang i en vurdering af kommunens indsats mod social dumping, og en vurdering af om indsatsen skal styrkes.

Enhedslistens indsats i byrådet sker på baggrund af en vision om, at vi på demokratisk vis og i fællesskab kan præge, hvordan Aarhus skal udvikle sig, så mennesker og ikke markedskræfter sætter retningen. For således kan vi skabe et mere trygt, lige og frit samfund. Det er værd at nævne 1. maj.