Uddannelse Studerende Læser Og Skriver

Privatiseret dansk-undervisning skal tilbage til kommunen

Undervisning i dansk som andetsprog for voksne er i Aarhus udliciteret til et privat firma. Det er problematisk, da opgaven udbydes hvert fjerde år, og hvis et nyt firma vinder den, kan man risikere at miste mange af de erfarne medarbejdere. Desuden kan overskud til firmaets ejere overskygge eller nedprioritere undervisningens kvalitet. Aarhus Kommune kan med stor fordel hjemtage denne undervisning, hvilket Enhedslisten sammen med Thure Hastrup (UFP) stiller forslag om i Aarhus Byråd.

Pressemeddelelse, 3.5.2023, Katrine Vinther Nielsen, Enhedslisten, sammen med Thure Hastrup, uden for partierne, byrådsmedlemmer i Aarhus.

”Kommunen har klare fordele ved selv at stå for undervisningen, for så kan man løbende ændre på aktiviteten, niveauet og samarbejdskrav. Desuden, hvilket er nok så vigtigt, kan man sikre medarbejdernes vilkår, som andre lærere, der underviser indenfor de områder, kommunen har ansvar for,” siger Katrine Vinther Nielsen, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Når lærere er ansat i det offentlige, er der sikret overenskomstforhold og disse ændrer sig kun ved overenskomstforhandlingerne. Sådan er det ikke nødvendigvis for lærere i private tilbud. Her skal der fx oprettes nye kontrakter, og der er ikke samme ansættelsesmæssige sikkerhed. Ved udbud er man ikke sikret genansættelse efter nyt udbud ej heller samme vilkår jf. loven om virksomheds-overdragelse. Desuden er der heller ikke sikkerhed for, at der er en tillidsrepræsentant, da de ved forlængelse af kontrakten først vælges efter 6 måneder.

”I Aarhus skal der være attraktive arbejdspladser med tryghed i ansættelsen. Vi skal desuden sikre, at vi har et godt tilbud med høj kvalitet i undervisningen,” siger Katrine Vinther Nielsen.

Der er stor konkurrence på området med danskundervisning for voksne, hvilket fik LærDansk til at trække sig fra opgaven i Aarhus og resten af landet. Så spørgsmålet er, om der er sikkerhed for kvalitet i undervisningen. På grund af systemet med modultakst kan aktørerne på dansk-uddannelses området (både kommunale og private) delvist selv styre hastigheden af deres indtægter. Det er nemlig sprogcentret selv, der udfører modultests og dermed beslutter, om en kursist har nået et niveau, der udløser betaling til centret.

Det er firmaet Clavis, der siden 1.1.2019 har haft opgaven med dansk-undervisningen i Aarhus. Kontrakten med Clavis udløb 31.12.2022, men den blev forlænget til 31.7.2024. Vores forslag er, at Aarhus Kommune hjemtager undervisningen af dansk som andetsprog for voksne fra juli 2024, hvor kontrakten med Clavis udløber. Målet er, at denne undervisning bliver en kommunal opgave.

Forslaget stillet i Aarhus Byråd