Nej til sort minus-vækst – der er råd til velfærd

Enhedslisten har forladt budgetforhandlingerne i Aarhus, fordi vi ikke vil være med til at lægge op til store million-besparelser, der alvorligt forringer velfærden for borgerne i Aarhus. Besparelserne er slet ikke nødvendige.

Pressemeddelelse 17.9.2015. Maria Sloth, Enhedslistens budgetordfører

De andre partier er i gang med at lave det mest sortsynede budget, man kan forestille sig. De ved godt, at der kommer penge tilbage fra regeringens omprioriteringsbidrag. Alligevel planlægger de store besparelser de kommende år. I andre socialdemokratisk ledede kommuner forudsættes, at hele beløbet, der skal spares i 2017 og -18, kommer retur igen. Og KL har da også kun bundet sig til aftalen i 2016.

“Vi forstår slet ikke, at S og SF vil binde sig til besparelser i 2017 og -18 blot for at score billige politiske point ved at skyde skylden på regeringen. Dermed bliver de jo bare stik-i-rend drenge for Lars Løkke Rasmussen og hans minus-vækst, og det vil ramme velfærden for mange mennesker i Aarhus,” siger Maria Sloth, Enhedslistens budgetordfører.

Besparelserne vil gå hårdt ud over velfærds-områder, der i forvejen er hårdt pressede: Børn, ældre, personer med handicap og udsatte grupper. Den kollektive trafik ser desuden ud til at blive forringet endnu mere, end den er i forvejen. Den kommunale organisation sættes under pres og i et unødigt alarmberedskab. Alt dette vil Enhedslisten ikke være med til.

“Vi vil ikke, som de andre politikere, tage borgerne og de ansatte som gidsler i et politisk spil. Uanset om de, som de borgerlige, gør det for at tækkes regeringen, eller, som S og SF, for at miskreditere regeringen. Resultatet bliver besparelser, der går hårdt ud over kerne-velfærden, der i forvejen er under urimeligt pres,” siger Maria Sloth.

Enhedslisten har anvist flere måder, hvorved der kan findes penge til at undgå besparelser: Tilbageførsel fra omprioriteringsbidraget. Normalisering af afdrag på kommunens gæld, brug af de opsparede penge til Marselistunnelen samt større indtægter fra grundskyld og dækningsbidrag.

“Vi er ærgerlige over at forlade forhandlingerne, da vi så ikke længere kan kæmpe for vores mange gode ønsker til budgettet. Og så er vi stærkt bekymrede over, at de øvrige politikere vil sende flere opgaver i udbud. Se bare, hvordan det gik på Bøgeskovhus,” siger Maria Sloth.