Sortsynet spare-forlig – der er et andet valg

Et flertal i Aarhus Byråd har vedtaget et forlig om budgettet, som de nu vil rose med en masse store ord om forbedringer næste år. De samme politikere har dog samtidig valgt at sætte alvorligt store besparelser på dagsordenen for årene efter. Det snakker de nok ikke så højt om, men det er den sørgelige virkelighed for borgerne i Aarhus og for de kommunalt ansatte i årene efter 2016.

Pressemeddelelse 18.9.2015. Maria Sloth, Enhedslistens budgetordfører

Byrådsflertallet har valgt at spare med henvisning til regeringens omprioriteringsbidrag. Også selvom de godt ved, at der kommer penge retur. Det er et sortsynet spare-forlig, der er kommet ud af det.

Der er et reelt alternativ til at lave besparelser, hvilket Enhedslisten har anvist: Tilbageførsel fra omprioriteringsbidraget. Normalisering af afdrag på kommunens gæld, brug af de opsparede penge til Marselistunnelen samt større indtægter fra grundskyld og dækningsbidrag.

“Det er tragisk, at Socialdemokraterne, med borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen, endnu en gang har fravalgt Aarhus’ røde flertal, som kunnne have lavet et helt andet budget-forlig, uden de store million-besparelser. Borgmesteren har hentet sit flertal hos de spare-ivrige borgerlige partier, hvilket SF trist nok har tilsluttet sig. Det vil i årene fremover gå hårdt ud over byens borgere og kommunens ansatte,” siger Maria Sloth, Enhedslistens budgetordfører.

Enhedslisten synes det er positivt, at budgetforliget indeholder forbedringer på flere områder, som vi også sagtens kan støtte. Men dette overskygges desværre totalt af de tunge sorte skyer, der nu vil hænge over Aarhus, med udsigt til store millionbesparelser i årene fremover.

“Der lægges nu op til en langstrakt runde, hvor million-besparelserne de kommende år skal findes. Hårdt pressede velfærdsområder bliver yderligere presset, samtidig med at kommunens medarbejdere sættes under pres og i alarmberedskab. Alt dette vil Enhedslisten ikke være med til, og derfor er vi ikke med i budgetforliget,” siger Maria Sloth.