Flere forbedringer i rød-grøn retning

Enhedslisten er med i budgetforliget i Aarhus

Af Maria Sloth, Jette Jensen og Peter Bonfils, byrådsmedlemmer

Enhedslisten har fået flere forbedringer for en lang række aarhusianere med i forliget om budgettet, som vi er med i. Det er vi tilfredse med. Vi har fået trukket forliget i en rød-grøn retning. Med i budgettet har vi fået:

Kollektiv trafik og cyklisme: En mobilitetsfond, til løsning af trafikproblemerne i Aarhus,
ud fra anbefalingerne i Trafikplan 2030, hvor prioriteringerne i første omgang tilgodeser forbedring af den kollektive trafik og cyklisme og senere større vejanlæg.

“Vi glæder os over, at vi med mobilitetsfonden samlet får en bedre mobilitet til gavn for klimaet, og til glæde for alle, ikke mindst buspassagerer, cyklister og gående. Det er også vores forhåbning, at vi får orden på cykelparkeringen ved hovedbanegården,” siger Peter Hegner Bonfils.

Bybusser: 3,6 mio. kr. til flere bybusser i myldretiden, der kan tage lidt af presset af og forbedre den kollektive trafik. En forbedring, som vi har holdt fast i, vi ville have med.

“Vi er da super glade for, at det er lykkedes os at få igennem, at der nu kommer flere bybusser ud at køre i myldretiden,” siger Peter Hegner Bonfils.

Bostøtte: 5,5 mio. kr. årligt til bostøtte og bedre forhold for hjemløse, hvoraf to tredjedele af pengene går til bostøtte, som det har ligget os meget på sinde at få ekstra penge til.

“Vi har fået sat penge af til støtte for nogle af de svageste i vores samfund. Det er virkelig glædeligt, for med bostøtte har flere mulighed for klare sig selv. Samtidig er det vigtigt, at de hjemløse i Aarhus nu kan få bedre forhold,” siger Jette Jensen.

Jobrotation: 2 mio. kr. om året til en større indsats med jobrotation. Det har været en mærkesag for os, for at skubbe på for at få øget beskæftigelse.

Et pædagogisk løft: 8,5 mio. kr. er årligt afsat til sundhedsfremme og pædagogiske indsatser i daginstitutioner med særlige behov. Vi har fået med, at de 5 mio. kr. går til det pædagogiske personale, mens resten går til sundhedsplejersker.

“For de 0-2 årige børn er voksenkontakt afgørende vigtigt, viser forskning. Derfor vil vi rigtigt gerne have flere pædagoger i daginstitutionerne, det er der behov for. Vi har fået et lille pædagogisk løft, der gavner børnene. Men vi vil arbejde videre med, at der findes flere penge til mere personale i daginstitutionerne,” siger Maria Sloth.

Bæredygtig by: Vi har fået med i budgettet, at der skal sættes fokus på en bæredygtig byudvikling i Aarhus. På den måde kan vi bevare og udvikle byens kulturmiljøer, den historiske charme, de rekreative områder og de æstetiske kvaliteter.

Klima: 3,5 mio. kr. årligt til klimasikring.Vi skaber tryghed for borgerne med at sikre byen mod større oversvømmelser, samtidig med at vi bruger lejligheden til at gøre byen mere grøn og mere blå: Kort sagt bedre grønne områder med blik til vand.

Urban farming: Vor tids svar på kolonihave-bevægelsen, hvor vi får en mere bæredygtig by, lækre fødevarer og styrkede fællesskaber. Urban farming kombinerer det bedste fra stenbroen og ‘bonderøven’, og det har vi nu fået fremmet.

Mad til ældre: Hjemmelavet mad til ældre i plejeboliger, byggende på erfaringer fra økologisk mad og en indsats for at mindske madspild.

“Vi har hele tiden været imod at flytte madlavningen væk fra de ældre. Derfor er det godt, at den nu kommer tilbage – og vi fik ind, at der er fokus på økologi og ‘stop spild af mad’, og det er godt for både de ældre og for klimaet,” siger Peter Hegner Bonfils.

Kultur: Flere midlertidige kulturbevillinger bliver videreført, bl.a. Aarhus Jazorkester, Granhøj Dans, ILT festivalen og Den Vestdanske Filmpulje. Vi har samtidig sikret, at vi ikke forhandler for ét år ad gangen, men sikrer kulturinstitutionerne bedre planlægning og dermed medarbejderne bedre vilkår.

Kvindemuseet: ½ mio. kr. årligt til Kvindemuseet, til skoletjeneste med fokus på seksual-undervisning, har vi fået på budgettet.

Aarhus Filmværksted: ½ mio. kr. til udstyr, har vi fået med, til Aarhus Filmværksted, der er et vigtigt led i fødekæden, hvad angår uddannelse af fotografer og andre filmfolk.

Andet godt: Der er desuden meget andet, vi synes godt om i budgettet:

Videreførelse af Fritidspasset, som nu også er for børn i alderen 3-6 år.

Penge til fortsat indsats på gadeplan i udsatte boligområder.

Videreførelse af stofindtagelsesrum for stofmisbrugere.

Dårligt: Nogle dele af forliget bryder vi os ikke om. Det er især nedsættelse af afgiften for udeservering, som vi da heller ikke har tilsluttet os.