Hjælp byens institutioner til at udfylde budgetrammen.

Enhedslisten stiller i dag byrådsforslag om, at byens institutioner hjælpes til at udfylde den tildelte budgetramme. Forslaget indeholder samtidig en beslutning om, at de centrale puljer til specialtilbud, barsel, hærværk og tyveri genindføres.

“Gennem de seneste år har vi set, at overskuddene på skoler og andre kommunale institutioner er blevet endog meget store”, udtaler Jette Jensen, byrådsmedlem for Enhedslisten. “Nogle politikere glæder sig over disse overskud, men overskuddene er jo et udtryk for, at byens borgere – om det så er forældre til børn i daginstitutioner og skoler eller om det er ældre eller syge – ikke får den service, som byrådet har afsat penge til! Og det kan ingen da være tilfredse med!”

I dag opfordres institutionerne til at budgettere efter et forsigtighedsprincip, så ingen kommer ud af et regnskabsår med underskud. Men samtidig er en del af de tidligere centrale puljer til for eksempel specialtilbud, barsel, hærværk og tyveri lagt ud på de enkelte institutioner. Det betyder, at institutionernes økonomi kan vælte, hvis der inden for et regnskabsår opstår hændelser, der ikke er til at forudsige og som institutionerne ingen indflydelse har på. Derfor tilbageholder institutionerne betydelige midler – og forringer derfor den service, som byrådet har besluttet på området.

“Hvis den samme institution inden for et regnskabsår rammes af hærværk flere gange, ja, så vil der være væsentligt færre midler til den service, institutionen skal give”, siger Jette Jensen. “og det kan da ikke være uforudsete hændelser, der skal afgøreserviceniveauet. Derfor bør der være centrale puljer til at dække disse hændelse, så alle som en slags forsikringsprincip er med til at delle udgiften.”

For at sikre, at byens borgere får den service, som byrådet via budgettildelingen har besluttet, bør institutionerne få hjælp til at budgettere, så rammen udfyldes. Samtidig bør der igen oprettes centrale puljer til at dække områder, som institutionerne ingen indflydelse har på. 

Forslag om at støtte byens institutioner i budgetlægning

Århus byråd beslutter, at byens institutioner hjælpes til at bruge de tildelte budgetter. Byrådet beslutter samtidig, at der oprettes centrale puljer i de enkelte magistratsafdelinger til at dække de udgifter, som den enkelte institution ikke har indflydelse på – for eksempel visitering til plads på specialinstitution.

Opsparingerne på byens daginstitutioner, skoler og lokalcentre vokser år for år. Det betyder, at byens borgere ikke får den service, som byrådet har afsat midler til.

Alene inden for Børn og Unge-magistraten er der de seneste år oparbejdet et overskud på de decentrale institutioner på godt 125 millioner kroner. En af grundene til, at overskuddene er blevet så store, er frygten for sanktioner, hvis ikke budgetterne overholdes. Det har betydet, at institutioner og skoler har været meget tilbageholdende med at bruge de tildelte midler.

I dag opfordres institutionerne til at budgettere efter et forsigtighedsprincip, så ingen kommer ud af et regnskabsår med underskud. Men samtidig er en del af de tidligere centrale puljer til for eksempel specialtilbud, barsel, hærværk og tyveri lagt ud på de enkelte institutioner. Det betyder, at institutionernes økonomi kan vælte, hvis der inden for et regnskabsår opstår hændelser, der ikke er til at forudsige, og som institutionerne ikke har indflydelse på. Derfor tilbageholder institutionerne betydelige midler – og forringer derfor den service, som byrådet har besluttet på området.