Stop for løntilskud i kommunen!

Løntilskudsordningen har fejlet – i hvert fald i det offentlige. Vi har en stor udfordring med at skabe flere jobs, men den opgave løses ikke ved at lade en masse arbejde gratis.
Løntilskud var tænkt som et redskab til at få folk i arbejde. 
Princippet er, at den arbejdsløse arbejder uden at få løn men til gengæld får nogen erfaringer og noget at skrive på CV’et. I teorien lyder det jo rigtig fint. Men virkeligheden er bare, at det er de færreste der får fast job efter et løntilskudsforløb. 
Langt de fleste får altså ikke andet ud af et sådan forløb end at yde gratis arbejdskraft til kommunen, mens man kan se grænsen for dagpengene rykke tættere og tættere på.

At lade den ansatte arbejde for sine dagpenge uden at betale ekstra løn overhovedet, kan kun accepteres, hvis der er en høj succesrate. Vi venter stadig på tallene fra Aarhus kommune, men hvis de følger landsgennemsnittet nogenlunde, er det langt under halvdelen, der kommer i ordinær ansættelse efter et løntilskudsforløb.
At lade mennesker arbejde for deres dagpenge uden at give dem en krone mere i løn, kan kun accepteres, hvis det bevisligt fører til faste jobs – og det gør det ikke.

Løntilskudsjob er en form for løntrykkeri
Det er klart, at når man har muligheden for at få nye ansatte uden at skulle betale en krone for det, så falder incitamentet til at ansætte folk på ordinære vilkår. Derfor er løntilskud ikke en særlig god løsning på problemet, og kan faktisk risikere at gøre ondt værre.
Det offentlige skal ikke bedrive løntrykkeri. Derfor vil vi nu foreslå at droppe brugen af løntilskud og ansætte de folk der er brug for i faste stillinger.

Hvis kommunen har brug for flere hænder, må de ansættes i ordinære jobs. Men siden reglerne om løntilskud siger, at de ikke må overtage arbejde, som normalt udføres, regner vi ikke med at der vil være behov for at ansætte flere, hvis der gøres op med brugen af løntilskud, og forslaget er dermed udgiftsneutralt.