Brug de decentrale overskud til at sikre udfaldstruede

Enhedslisten stiller i dag byrådsforslag om, at de betydelige overskud på de store velfærdsområder frigives og bruges til at ansætte arbejdsløse, der er eller er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet.

“Opsparingerne på byens daginstitutioner, skoler og lokalcentre vokser år for år”, siger Jette Jensen, byrådsmedlem for Enhedslisten. “Det betyder, at byens borgere ikke får den service, som byrådet har afsat midler til. Derfor foreslår vi, at de opsparede midler frigives til at ansætte arbejdsløse pædagoger, pædagogiske assistenter, lærere og SOSU-assistenter, så de kan genoptjene dagpengeretten. Det vil både give bedre service og sikre, at en gruppe borgere kan bevare deres forsørgelsesgrundlag. Altså en ren win-win-situation!”

Alene inden for Børn og Unge-magistraten er der de seneste år oparbejdet et overskud på de decentrale institutioner på godt 125 millioner kroner. En af grundene til, at overskuddene er blevet så store, er frygten for sanktioner, hvis ikke budgetterne overholdes. Det har betydet, at institutioner har været meget tilbageholdende med at bruge de tildelte midler, men det har også betydet, at et stort antal stillinger er forsvundet. På lærerområdet alene drejer det sig om ca. 120 stillinger – altså i gennemsnit 2 lærere på hver af byens skoler.

“Når vi så samtidig ved, at nyuddannede lærere de seneste har haft mere end svært ved at finde beskæftigelse, så giver det slet ikke mening”, konstaterer Jette Jensen. “Vi har som kommune ingen interesse i, at vores nyuddannede unge ikke får brugt deres uddannelse – og oveni købet risikerer at ryge ud af dagpengesystemet, inden de når at få ansættelse.” 

Forslag til byrådet om at frigive opsparede midler på de decentrale områder til ansættelse af udfaldstruede

Århus byråd beslutter, at opsparede midler på de decentrale områder frigives til at ansætte arbejdsløse, der har mistet eller er i fare for at miste dagpengeretten.

Begrundelse

Opsparingerne på byens daginstitutioner, skoler og lokalcentre vokser år for år. Det betyder, at byens borgere ikke får den service, som byrådet har afsat midler til. Ved frigivelse af de opsparede midler til at ansætte arbejdsløse pædagoger, pædagogiske assistenter, lærere og SOSU-assistenter, så de kan genoptjene dagpengeretten, sikres både bedre service, og at en gruppe borgere kan bevare deres forsørgelsesgrundlag.

Alene inden for Børn og Unge-magistraten er der de seneste år oparbejdet et overskud på de decentrale institutioner på godt 125 millioner kroner. En af grundene til, at overskuddene er blevet så store, er frygten for sanktioner, hvis ikke budgetterne overholdes. Det har betydet, at institutioner og skoler har været meget tilbageholdende med at bruge de tildelte midler, men samtidig betydet, at et stort antal stillinger er forsvundet. På lærerområdet alene drejer det sig om ca. 120 stillinger – altså i gennemsnit 2 lærere på hver af byens skoler.

Samtidig med, at stillinger forsvinder fra Århus kommune, har nyuddannede de seneste har haft mere end svært ved at finde beskæftigelse – og ledighedstallene har derfor været stigende. Århus som kommune har ingen interesse i, at byens nyuddannede unge ikke får