Højesteret skal se på Enhedsliste-klage

To sager om grove overfald på fremtrædende byrådskandidater for Enhedslisten har ført til, at byretten i Århus er blevet indklaget for Den Særlige Klageret for en “utilbørlig” forvaltning af Retsplejeloven. Klageretten afviste først klagen, hvilket er blevet kæret. Nu skal Højesteret se på sagen.

Det drejer sig om Sarah Bruun, som er nr. to på Enhedslistens kandidatliste og har en pæn chance for at blive valgt. Samt Peter Bonfils, der som nr. fire vil få én af de første suppleantpladser. De blev overfaldet den 28. september og 1. november sidste år, sidstnævnte med alvorlige tandskader som følge.

I ti måneder forhindrede myndighederne de to voldsofre i at få erstatning. Byretten bidrog med 2½ måned af forsinkelsen ved først at smøle med sagen i seks uger. Og dernæst nægte den advokatbeskikkelse, som det kræver at føre erstatningssagerne. (Politiets del af smølet har tidligere været omtalt i pressen).

Først efter at landsretten den 23. juli meget klart underkendte byretten, fik de to voldsofre advokatbistand, så de kunne komme i gang med erstatningssagerne. Advokathjælp til voldsofre er et banalt retskrav, som fremgår på de fleste advokat-hjemmesider. Normalt skal det ifølge loven være en “dag til dag”-rutine som tildeling af en forsvarsadvokat.

Derfor har Hans Jørgen Vad på vegne af Enhedslisten i Århus indklaget byretten til Den Særlige Klageret for “smøl” med sagen. Og for en kendelse, som intet har med jura at gøre, men nærmest kan opfattes som “unødig” obstruktion. Den første del er rettet mod retspræsidenten, og den anden del mod den retsassessor, som afsagde kendelsen.

Først afviste Klageretten at behandle klagen, men den afgørelse blev kæret til Højesteret, som nu er gået ind i sagen. Det betyder, at retspræsidenten og retsassessoren inden den 17. november skal forklare sig overfor Højesteret. I hvert fald, hvis de vil forsvare sig mod de to anklager.

Enhedslistens Per Clausen har i Folketinget spurgt justitsministeren om det normale tidsforbrug for den type advokat-beskikkelser, som byretten syltede i over seks uger. Svaret, som bygger på oplysninger fra Domstolsstyrelsen, kom for et par dage siden.

Essensen i svaret er, at beskikkelse normalt sker “samme dag, dagen efter eller i enkelte tilfælde et par dage efter”, at der anmodes om det. Der er dog tilfælde, hvor beskikkelsen ikke kan ske umiddelbart, “fordi retten mangler oplysninger for at kunne foretage en beskikkelse, men også i sådanne tilfælde vil sagerne blive behandlet så hurtigt så muligt.”

“Der er efter min opfattelse intet i dette svar, som kan begrunde en sagsbehandling på over en uge. Derfor er det helt uforståeligt, at byretten syltede sagen i over seks uger,” siger Per Clausen fra Enhedslisten, som vurderer, at byretten har en meget dårlig sag.

Per Clausen har tidligere kritiseret, at almindelige retsregler tilsidesættes, når det drejer sig om nazivold mod venstreorienterede i Århus.

“Derfor glæder det mig, at vi får en Højesteretsafgørelse, som kan afklare dette farceagtige forløb, og få fastslået, Retsplejeloven også gælder i disse sager,” slutter Per Clausen.

For yderligere oplysninger:

Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten, 33-37 50 08.

Hans Jørgen Vad, byrådskandidat for Enhedslisten, 29-84 77 34.