Det er en menneskeret at få et bad!

Blogindlæg, JP: Gårsdagens JP-historie om at de ældre ikke får deres bad, som de har krav på, er desværre ikke en unik nyhed. Det er tværtimod en historie vi har hørt igen og igen. Jeg mener at det at få et bad er en menneskeret, og det skal vi saftsusme tage seriøst. Jeg er derfor chokeret over Dorthe Laustsens negligering af forholdene.

I JPs historie kan man læse at man i plejesektoren ikke har råd til at ansætte flere vikarer og det betyder fx at den ældres ugentlige bad må vente. Ærgerlig talt – kan vi være det bekendt?

For det første må jeg slå fast, at jeg ikke er tilhænger af den udvikling vi ser i dag, nemlig at der kommer flere og flere vikarer ind. Jeg har ikke noget imod ufaglært arbejdskraft, men jeg har noget imod at det tager overhånd. Og det er mit indtryk, at det er det ved at tage. En klog kvinde, med fingeren i dette område, sagde en dag til mig at “det man ikke ved, ser man ikke”. Og det er netop dét problem der kan være når de ufaglærte får opgaver som de slet ikke er uddannet til. Det kan i sidste ende betyde katastrofe for den ældre, fordi at symptomerne ikke bliver opdaget i tide.

Men når det så er sagt, så er det klart at mangel på ansatte som betyder at de ældre ikke kan få deres ugentlige bad, ikke er noget vi skal acceptere. Og kan vi, på kort sigt, løse det ved at give plejesektoren flere ressourcer til at ansætte flere vikarer, så er det dét der må gøres. Andet kan vi ikke være bekendt.

Men vi må ikke stoppe ved de kortsigtede løsninger. Hvis vi ønsker en fremtidig plejesektor, hvor mangel på ansatte ikke længere er et problem, så skal vi se på nogle af de faktorer der gør, at vi har denne mangel. Det er ikke fordi at ledigheden af sosu’ere er høj. Snarere tværtimod. Og ser vi på sosu-uddannelsen er frafaldet på omkring de 25 %. Dét kan vi godt gøre bedre, men det kræver at vi begynder at føre en uddannelsespolitik, der faktisk får de studerende til at færdiggøre deres studie. Vi skal have bedre og mere vejledning på sosu-uddannelsen så vi kan få frafaldet ned. Dét vil give flere sosu’ere. Og så skal Århus Kommune tage ansvaret til sig og ansætte de hænder der er brug for.

Endelig vil jeg sige, at jeg er chokeret over ældrerådmand, Dorthe Laustens udmelding om at, når de ældre ikke får deres ugentlig bad, er det ikke en overtrædelse af de kvalitetsstandarder, som kommunen har vedtaget for ældreplejen. Dét må jeg bare sige: Så er der noget galt med kvalitetsstandarderne! Er det noget du vil tage fat om, Dorthe, eller negligerer du virkelig problemstillingen?

http://blogs.jp.dk/sarahbruun/2009/11/16/det-er-en-menneskeret-at-fa-et-bad/