Kirkeasyl Århus – en personlig beretning

Personlig beretning: Natten til den 13. august sidder Peter Bonfils og jeg og chatter om løst og fast på Facebook. Jeg er egentlig på vej i seng, da Peter pludselige skriver: ”Nu rydder de sgu kirken!”
 


”Kirken” er naturligvis Brorsons Kirke i København, hvor en gruppe afviste irakiske asylansøgere har opholdt sig siden maj, hvor den danske regering indgik en hjemsendelsesaftale med den irakiske. En aftale, der kom i stand, efter den danske regering truede med at tilbageholde genopbygningsbistanden til Irak.
Peter og jeg sidder først lidt forstenede og følger med på modkraft.dk og pol.dk, der løbende opdateres med nyt om rydningen. På et tidspunkt bliver vi enige om, at der da må arrangeres en demonstration i Århus – vi må også vise, at vi er nogen, der protesterer her i byen. Efter at have diskuteret lidt frem og tilbage, bliver vi enige om, at hvis man vil have noget gjort, må man gøre det selv! Via Leif Nørholm, der også er oppe, får vi kontakt til Stine Larsen, der så småt er gået i gang med at opstarte en århusiansk afdeling af Kirkeasyl, og vi aftaler at mødes kl. halv tolv næste dag hos Peter.

Den første demonstration

Et par timers søvn – og så er det ellers i gang med fuld knald på hele dagen! Kontakt til potentielle talere, skaffe en scene og lydanlæg, opreklamering via Facebook og sms’er, skaffe polititilladelse, kontakte medier, mv. Stine og hendes veninde Mette har allerede fået kontakt til musikerne Niels Haugaard og Allan Olsen, da vi mødes! Vi får fat i en række talere – for os stiller Per Clausen selvfølgelig op. LO-formand Hans Halvorsen viser sig som en guttermand: Jeg har forgæves forsøgt at få fat på ham ved at ringe til først hans mobiltelefon og siden til LO, hvor jeg får at vide, at han er optaget af møder hele dagen. Sent på eftermiddagen ringer han tilbage, og jeg forklarer ham situationen. Han er på vej hjem fra Odense og skal til et andet møde i Århus om aftenen. Men hvis han kan komme på, lige når han kommer til byen, og tage afsted straks efter han har talt, er han klar!
Præsten Lone Hindø skal også fremhæves: Da vi får afbud fra en anden præst, da hun skal i TV2-Nyhederne, ringer jeg til hende en time før demonstrationen. Hun beder om ti minutters betænkningstid – og ringer så tilbage og melder sig klar!
Demonstrationen var en stor succes med omkring 1000 deltagere. Mediedækningen er fin: Jeg er i Østjyllands Radio til et fem minutters live-interview om eftermiddagen, og til selve demonstrationen møder Århus Stiftstidende og TV2-Østjylland op og bringer fine reportager henholdsvis om aftenen og dagen efter.

Det videre arbejde

Allerede før demonstrationen, som fandt sted en tirsdag, har Stine arrangeret et opstartsmøde om torsdagen. Vi havde nok regnet med, at der kom en del ovenpå demoen – men vi er alligevel overraskede da omkring 40 mennesker dukker op!
Ret hurtigt finder vi ud af, at vi må organisere os i undergrupper. Vi danner en eventgruppe, der skal stå for happenings, koncerter, mv., en flyersgruppe, der skal stå for det praktiske med at trykke og dele flyvers ud, og endelig en PR-gruppe, der skal stå for at lave flyvers, kontakten til pressen, mv. Derudover er vi forberedt på, at vi skal være parat til at tage til lufthavnen – vi regner med Billund – når udvisningerne sker.

Udvisningerne

Natten til den 2. september sker det! Rygterne svirrer hele aftenen og natten – en del går på, at de vil blive fløjet ud af landet fra Roskilde Lufthavn, hvor en del københavnere er taget ud; dem, der altså ikke er blevet ”præventivt anholdt”. Ud på natten kan det dog konstateres: Der sker intet i Roskilde Lufthavn – bortset fra da et fly med statsminister Lars Løkke Rasmussen vender tilbage fra Afghanistan. Vi beslutter os derfor for at tage afsted! Det lykkedes os at samle to biler. På vej til Billund får vi en ny melding: De vil blive fløjet ud fra Odense. Vi kører så mod Odense i stedet – men kommer for sent. En halv time før vi er der, får vi melding om, at de er fløjet.
Vi beslutter også dog for alligevel for at tage derned – og godt vi gjorde det! Udover os, er den samlede danske verdenspresse forsamlet på en tom parkeringsplads foran lufthavnen – det er kun med nødt og næppe, at vi er flere aktivister end journalister. Men interviewene kommer i kassen, og Stine gør det fremragende som talsperson. På TV2-News kan man se hende med tårer i øjnene…

Den anden demonstration

Da vi kommer tilbage til Århus, er det i gang med at arrangere demonstration. Det viser sig dog at være sværere end som så: Det er Festuge, så alle byens centrale pladser er optaget – vi bliver i første omgang tilbudt Viby Torv!
Via personlige forbindelser lykkedes det dog at få kontakt med ham, der har ansvaret for Botanisk Have og få tilladelse til at holde demonstrationen på Amfiscenen. Ud fra devisen om, at det er lettere at få tilgivelse end tilladelse, beslutter vi, at vi derudover vil gå i fakkeltog ned til Store Torv.
Demonstrationen, der forgår efter mørkets frembrud, er utroligt smuk. Efter en lang, hård og træls dag, er det fantastisk at se en 1000 mennesker samlet og stå med fakler og synge. Jeg, der sjældent græder, har svært ved at holde en tåre tilbage, da jeg ser ud over lyshavet…
Den gamle socialistmusiker Gudmund Auring har i løbet af eftermiddagen skrevet en hel ny sang til lejligheden – en sang der må gentages, da vi er endt på Store Torv. Turen ned gennem byen forløber uden problemer – da vi endelig støder på en politibil, er de ganske stille og rolige og til at snakke med (og hvordan og hvorfor skulle de også opløse en fredelig demonstration på 1000 mennesker?). På Store Torv er folk slet ikke til at stoppe! Sangene må gentages, og der råbes taktfast ”Hu-ma-ni-tært op-hold nu!” og ”Asyl – til alle – her og nu!” Da vi afslutter demonstrationen, bliver mange siddende i små grupper og reflekterer over dagen.

Hvad nu?

Udover det allerede nævnte, har vi arrangeret filmforevisninger i Øst for Paradis. Specielt har Alan Awnis og Alan Parys kortfilm Følelsernes flugt været en stor succes med fyldte sale to gange.
Vores næste store projekt er en støttekoncert, der finder sted på Voxhall onsdag den 21. oktober. På nuværende tidspunkt ligger navnene ikke fast – men vi satser stort!
Vi holder møder hver torsdag kl. 19 – som regel i Trøjborg Beboerhus. Alle er velkomne! Hvis man ønsker at vide mere, kan man tilmelde sig vores mailingliste ved at sende en mail til [email protected]. Vi har også en Facebook-gruppe, der blot hedder Kirkeasyl Århus.
Vi er mange i Kirkeasyl, og arbejdet fungerer godt – men vi kan altid bruge flere! Så kom glad og vær med!

Af Jon Rostgaard Boiesen, aktiv i Kirkeasyl. Medlem af Enhedslisten Århus og nummer 16 til kommunalvalget, Jon Rostgaard Boiesen, har siden opstarten været aktiv i Kirkeasyl Århus. I denne artikel giver han sin personlige beretning om arbejdet i Kirkeasyl Århus fra opstarten med demonstrationen 13. august frem til i dag.