Skattekroner skal ikke gå til sort energi

Enhedslisten foreslår, at Aarhus Byråd træffer principbeslutning om, at Aarhus Kommune ikke investerer i de 200 virksomheder på “Carbon Underground 200” listen. Det foreslås desuden, at Aarhus Kommunes investeringspolitik tilføjes en grøn klima-dimension, der som minimum indbefatter at Aarhus Kommune ikke investerer i de 200 virksomheder på “Carbon Underground 200” listen.

Baggruden for forslaget er, at Aarhus har en målsætning om at blive CO2-neutral i 2030.

Pressemeddelelse 13.11.2015, Peter Bonfils, medlem af Aarhus Byråd.

“Det er selvsagt ikke logisk på den ene side at gøre en indsats for klimaet i Aarhus og på den anden, side gennem investeringer, at handle til skade for klimaet og den grønne omstilling,” siger forslagsstiller Peter Hegner Bonfils, Enhedslisten.

Et eksempel på klimaskadelig ageren er Exxon Mobil, som netop nu er under massiv anklage for i årevis bevidst at have løjet overfor såvel investorer og befolkning om konsekvenserne ved global opvarmning, og om hvordan afbrændingen af fossile brændsler bidrager til accelererende klimaforandringer.

“Med vores forslag lægger vi op til, at Aarhus også på investeringspolitikken fører en progressiv klimapolitik, og dermed lever op til de idealer, vi sætter for udviklingen i Aarhus,” siger Peter Hegner Bonfils.

Forslaget tager udgangspunkt i Carbon Underground 200 listen (CU200), der rangerer de 200 største firmaer indenfor olie, gas og kul, baseret på deres kendte reserver. På verdensplan har mere end 50 kommuner frasolgt investeringer i fossil energi, bl.a. Oslo, Örebro, Oxford, Seattle, San Francisco, Canberra og Melbourne. Roskilde Byråd vedtog i september at blive den første kommune i Danmark, der vil boykotte fossile investeringer.

“Vi foreslår at Aarhus følger eksemplet fra ovenstående byer og vedtager en progressiv klimapolitik, også når det gælder kommunens investeringer,” siger Peter Hegner Bonfils.

Forslaget er på byrådsmødet d. 18.11.