Finanslov skal øge lighed og mindske fattigdom

Ved Finn Sørensen

Medlem af folketinget

Egentlig har denne regering et enestående regeringsgrundlag. Der står nemlig klart og tydeligt, at regeringen vil måles på, om den er i stand til at mindske ulighed og fattigdom. Det begyndte også godt, idet vi i den første finanslovsaftale afskaffede nogle af de fattigdomsydelser som VKO havde indført.

Men glæden varede kun kort. Det viste sig hurtigt, at regeringen tog en anden målsætning, nemlig videreførelsen af VK-regeringens økonomiske politik “i bredeste forstand” langt mere alvorligt. Sammen med højrefløjen har den gennemført hårdhændede reformer af førtidspension, fleksjob, kontanthjælp, sygedagpenge, skåret dybt i velfærden i kommunerne, og igen-igen givet skatte- og afgiftslettelser, som især er kommet de højtlønnede, de rige og aktionærerne i de store virksomheder til gavn.

Regeringspartierne og SF har også gennemført VKO´s nedskæringer af dagpenge og efterløn, med det resultat, at ca. 44.000 mennesker har mistet deres dagpengeret, og heraf står ca. 20 % uden nogen forsørgelse overhovedet.

De mange hårdhændede arbejdsmarkedsreformer betyder ganske enkelt, at vi er på vej til en social katastrofe, hvor tusindvis af mennesker som ikke kan få et job eller som har nedsat arbejdsevne bliver henvist til at leve i årevis for ydelser på kontanthjælpsniveau, eller slet ingen forsørgelse.

Hvad gør vi så ved det, i Enhedslistens folketingsgruppe, og hvilke planer ligger der

– Ved enhver lejlighed minder vi regeringen om, at den vil måles på om den er i stand til at mindske ulighed og fattigdom. Det gjorde vi senest i Folketingets afslutningsdebat d. 10. juni, hvor det var hovedtemaet i undertegnedes ordførertale, men meget betegnede, så tog hverken regeringen eller ordførerne fra RV, S og SF handsken op.

– Vi samarbejder bredt med alle interesseorganisationer, der varetager udsatte menneskers interesser, i forsøget på, at dokumentere konsekvenserne af reformerne.

– Vi forsøger at hjælpe vore valgte repræsentanter i kommuner og regioner med konkrete spørgsmål og forslag, der kan sætte fokus på, at det er politisk valg, hvor hårdt man vil gennemføre reformerne i den enkelte kommune.

– Enhedslistens HB har endnu besluttet sig for hvilke konkrete krav Enhedslisten skal rejse i forbindelse med efterårets finanslovsforhandlinger. Men det ligger allerede nu klart, at kampen mod ulighed og fattigdom kommer til at spille en helt central rolle. Regeringen skal simpelt hen holdes fast på sin målsætning og kritiseres skarpt hvis den ikke vil.

– Som led heri, er vi allerede i fuld gang i folketingsgruppen med at udarbejde konkrete forslag, der kan afbøde nogle af virkningerne af de hårdhændede reformer. Vi forestiller os ikke, at vi kan få brudt op i de asociale forlig, men der er mange andre muligheder for at hjælpe mennesker der bliver hårdt ramt på deres økonomi, for eks. i form af bedre boligstøtte, tilskud til medicin og tandlægebehandling, osv.

– Hovedbestyrelsen har allerede tidligere på foråret besluttet at igangsætte en større kampagne for især i efteråret 2014 at sætte fokus på kampen mod ulighed og fattigdom og på at der er råd til at rette op på begge dele. Kampagnen rummer bl. a. følgende:

o En særlig hjemmeside om fattigreformerne og deres konsekvenser

o En rapport der belyser problemets omfang i tal og fakta og som samtidig påviser at der er råd til at afskaffe fattigdom og øge ligheden

o Anbefalinger til afdelinger og valgte i kommuner og regioner om forslag og aktiviteter

o Foldere, flyers og plakater

Umiddelbart efter sommerferien vil der blive afholdt regionale mobiliseringsmøder, ligesom kampagnen vil været et hovedpunkt på udvalgstræffet i august. Kampagnen skal indgå i den overordnede plan for Enhedslistens profilering frem mod det kommende folketingsvalg, med “Fællesskab fungerer” som den overordnede fortælling.