Aarhus Rådhus

KAMPEN OM BUDGET 2024 STÅR FOR DØREN

Partierne I Århus Byråd har indsendt deres forslag. Således også Enhedslisten.

Pressmeddelelse d. 10.8.23

Følger byrådet Enhedslistens forslag, vil velfærden i budget 2024 være genoprettet, klima, miljø og natur prioriteret og besparelserne i budget 2023 rullet tilbage.

Vi finansierer forslagene med skatteindtægter, omprioriteringer og med kommunens opsparing, som hele tiden vokser. Der ligger nu over 3 mia. kr. i kommunens sparegris. Så der er råd til velfærd, til miljø- og klimatiltag, så vi når CO2 neutralitet i 2030, som er byrådets vedtagne mål. Vi har indregnet strafafgifter til staten og vi beder byrådet sende opfordring til regeringen om at ophæve budgetloven

Enhedslistens har indsendt 39 budgetforslag:

Forslagene kan ses her Enhedslisten de Rød-Grønne (aarhus.dk)

 

  • Gratis offentlig transport. 

Vi starter med at indføre forsøg for unge under 30 år.

Vores mål er at offentlig transport en dag vil være gratis og tilgængelig for alle kommunens borgere. Det vil skabe en grønnere fremtid med mindre økonomisk ulighed.

  • Bilfri midtby og flere parker

Transportsektoren er den største bidragsyder til CO2 udledningen og deraf belastning af klima og miljø. Vi har derfor ikke noget valg: Privatbilismen skal ned.
Vi starter med Midtbyen.

Ved at få bilerne ud af de snævre gader, kan vi skabe et mindre miljøbelastende, mere trygt og grønt bybillede med flere hyggelige opholds-, møde – og aktivitetssteder.

  • Sikring af rent drikkevand. 

Grundvandet skal beskyttes. Landbruget er med deres brug af pesticider og tilføring af næringsstoffer til grundvandet største bidragyder til urent drikkevand. Enhver bebyggelse på sårbart grundvands område er en trussel mod forurening af grundvandet.

Vi fik i sidste budget oprettet en Jordfond med 37 mio. kr. til opkøb af jord på grundvandstruede områder, så der kan beplantes bioverst på de områder i stedet for bygninger og dyrket jord. Jordfonden skal tilføres langt flere midler i budget 2024.

  • Ydelsesstandarden og arbejdsmiljøet skal højnes i plejehjemsektoren, hjemmeplejen, handicapinstitutioner, i social- og beskæftigelsesforvaltningen,  børn- og unge institutioner  m.v. 

Udsultningen af velfærden stoppes.

Kommunen har store rekrutteringsproblemer, samtidig med at sektorerne udsultes falder standarden i ydelserne. Udsatte borgere mistrives og får ikke altid den ydelse de har ret til.

Det skal der gøres noget ved.

Vi foreslår bl.a. at kommunen opretter sit eget vagtbureau,

Normeringen bør være sådan at 1. sygemelding ikke kræver vikarer på det enkelte plejehjem/ i de enkelte hjemmeplejeområder/ sundhedsafdelinger, – institutioner.

Vikarer herudover skal dækkes af kommunens eget vagtbureau.

  • Borgerinddragelsen skal gøres til borgerindflydelse.

Borgerne inddrages for sent og for lidt i kommunens planlægning. Der skal tidligere inddragelse til, en forbedret kommunikation og der skal afgives magt / uddelegeres beslutninger. Vi foreslår et Borgerting nedsat til at højne borgernes indflydelse på planlægning og prioritering.

  • Forringelserne i budget 2023 gennemføres ikke

Det betyder bl,a, bevarelse af FO klubberne, Skolemarken, Giber Hytten, Natursamarbejdet, Teater Katapult, Opgang 2, bemanding af Hasle Bibliotek, bevarelse af Busrute  22 og  af integrationsindsatser og – projekter.

  • Tvungen busning af skolebørn, med behov for sprogstøtte, ophører. 

Det er dokumenteret at den busning (kaldet ”Skolehenvisningspolitikken”) skader børnenes indlæring og trivsel væsentligt.

Det er dokumenteret at sprog- og integrationsstøtte på distriktsskolen gavner børnene.

Vi foreslår udgifterne til bustransport overført til sprog- og integrationsstøtte for børnene og distriktsskolerne. Forslaget er udgiftsneutralt.

 

Vi finansierer med en 1% skattestigning.

Et flertal af byens borgere ønsker en skattestigning. Dette er længe blevet ignoreret af det største borgmesterbærende parti, Socialdemokraterne i byrådet. På trods af, at både fagforeningerne og flere af deres egne partiafdelinger deler ønsket. Nu er citronen så presset, så både Socialdemokrati og resten af byrådet må kunne se fornuften i den skattestigning.

Hvis Århus skal være en by i positiv udvikling og for alle, må vi sikre fundamentet. Intet er vigtigere end vores borgeres velfærd, for når det rådner, falder huset sammen.

Borgmester, stat og KL har henholdsvis varslet og påbudt millionbesparelser. Stat, KL, og region har krævet såkaldt ”administrative besparelse” på først to-cifrede, dernæst trecifrede millioner kr. over de kommende år i kommunen.

Et flertal i byrådet, ledet af Socialdemokratiet, ønsker at udbygge vejnettet til biler, udvide havnen og bygge et nyt stadion, på bekostning af vores kollektive velfærd, miljøet og klimaet. De ønsker økonomisk vækst– for ”erhvervene” – frem for alt. Vi vil, en bæredygtig udvikling der sætter mennesker, miljø og klima først

Vælger byrådet vækst frem for mennesker, vil presset på udsatte borgere stige og mistrivslen føre udgiftsstigninger med sig.

Derfor foreslår vi, at vi sikrer byens og borgernes fremtid, retter op på mistrivslen og påbegynder forebyggelse af social- / psykisk – / økonomisk armod, klima- og miljøkatastrofer.