Nej til bulldozerpolitik i Gellerup

Enhedslisten vender sig imod den helhedsplan for Gellerup, som Århus Kommune har vedtaget. Beboerne skal inddrages i udviklingen af området – og hele den almennyttige boligsektor skal have et løft.

Enhedslistens Forretningsudvalg vedtog i går følgende boligpolitiske udtalelse:


 

Beboernes byfornyelse

Regeringen og Dansk Folkeparti er i gang med et frontalangreb på velfærdsgoder som flere generationer har været med til at skabe. Et af de vigtige goder er almene lejerboliger til en rimelig pris. Regeringen har ændret lovgivningen, så man kan sælge almene boliger til ejerboliger. Men endnu har stort set ingen benyttet sig af det.

Enhedslisten er imod salg af almene boliger. Tværtimod mener vi, at boligselskaberne skal have ret til at opkøbe ejerboliger og andelsboliger og omdanne dem til almene boliger. Det ville både kunne sikre flere boliger til rimelige priser og sikre mere blandede boligområder, hvor folk med høje og lave indkomster bor samme sted.

Der har i mange år været kampe om, hvorvidt byfornyelse, kvarterløft, områdeløft, helhedsplaner og hvad man ellers har kaldt det, skal ske sammen med og for de beboere, der bor i området, eller skal bestemmes af politikere og embedsmænd med henblik på at udskifte beboerne med andre og mere velstillede beboere. I de senere år er der også kommet et element af at ville sprede beboere på grund af deres etniske herkomst. Herunder også en meget aggressiv retorik fra højrefløjen, hvor nedrivninger af hele boligområder fremføres som en løsning. Enhedslisten tager skarpt afstand fra sådanne bulldozer-løsninger og den racistiske undertone, som præger disse.

I Enhedslisten er vi ikke i tvivl om at byfornyelse mv. altid skal være med og for beboerne. Den debat, der lige nu foregår i Århus om forslaget til helhedsplan for Gellerup, viser tydeligt, hvor vigtigt det er at sikre inddragelse af beboerne i alle faser.

Enhedslisten opfordrer til at man lytter til de mange protester og opgiver det nuværende forslag til helhedsplan. I stedet bør man sikre en proces med en reel inddragelse af alle beboerne. En proces hvor man ser på en bred vifte af tiltag, fx klimarenovering, arbejdspladser, butikker, skole, institutioner, klubber, beboerhus, mødesteder, trafik, grønne arealer og idrætsfaciliteter, således at Gellerup bliver et endnu bedre sted at bo. Både af hensyn til dem, der bor der nu, og for at mange flere får lyst til at komme i og også flytte til Gellerup.

Gode almene boliger til en rimelig pris er en del af den fælles velfærd. Almene boliger sikrer den fattigste del af befolkningen anstændige boligforhold. Velfærd skal ikke beskæres.

2 Juli 2010 af Pelle Dragsted http://www.enhedslisten.dk/nej-til-bulldozerpolitik-i-gellerup