Børn og unge

Børnepolitikken i Århus kommune har i mange år været præget af en kvalitets- og kontraktstyring, hvor det pædagogiske arbejde sættes på kommunale formler og styres af populistiske koncepter, og hvor kontrol, dokumentation, evaluering og indbyrdes konkurrence bliver metoderne, der skal sikre kvaliteten.

Enhedslisten vil gå imod disse tendenser og give børn ret til at være børn med alt, hvad dette indebærer af leg, venskaber og mangfoldighed af liv – også det, der ikke kan måles og vejes.

» Dagsinstitutioner
» Skolen
» Efter skoletid
» Udsatte børn og unge
» Forebyggelse og sundhedsfremme

 

Enhedslisten mener, at børn skal have indflydelse på deres tilværelse. Dagsinstitutioner og skoler skal praktisere demokrati og medansvar – i dagligdagen og på skolerne gennem aktiv inddragelse af eleverne blandt andet gennem elevrådene. For at børnene lærer at praktisere demokrati og medansvar, arbejder Enhedslisten på at etik, filosofi og digital dannelse indgår i undervisningen på alle grundskolens klassetrin.

Børn skal sikres adgang til indflydelse på deres tilværelse og have rettigheder i dagligdagen som ligeværdige samarbejdspartnere med kommunen gennem Børne- og Ungebyrådet og anden organisering.

Institutioner og skolerne skal bære præg af en kulturel rummelighed, hvor aktiviteternes og undervisningens udgangspunkt er respekt for alle børns personlige, kulturelle og sproglige forudsætninger. De tosprogede børns modersmål og kultur skal respekteres og i videst mulig omfang inddrages i det pædagogiske arbejde.

Enhedslisten vil modarbejde den måde Århus Kommune praktiserer inklusion på. Det er ikke inklusion at integrere børn med særlige behov i daginstitutioner og skoler uden, at der følger ressourcer med. Inklusionen er dømt til at mislykkes, når det er en spare-øvelse.

Forældrene er normalt de gennemgående og vigtigste voksne under børnenes opvækst. Forældresamarbejdet er en vigtig forudsætning for at opfylde børnenes behov, anvende deres ressourcer og tage udgangspunkt i deres forudsætninger. Samarbejdet med hjemmene skal prioriteres.

Samarbejdet gælder ikke mindst indsatserne for udsatte børn og børn med handicap og deres familier. I forsøg på at spare penge har Århus kommune de seneste år iværksat forskellige tiltag såsom forældrebetaling for anbragte børn og ændring af kørselsordning for børn med handicap. Det har fra forældreside medført manglende tillid til kommunen, fordi forældrene ikke har været inddraget. Støtten til og dialogen med disse familier skal genoprettes.

Samtidig vil Enhedslisten modarbejde eksisterende og kommende politikker, der pålægger forældre bestemte værdier og leveregler. Det er ikke kommunens opgave at være formynderiske.

Enhedslisten vil gerne pege på betydningen af sundere livsstil. Det er en udfordring, vi skal tage på os, at gøre de sunde valg lettilgængelige og billige. I daginstitutioner, skoler og fritidsordninger skal der tilbydes økologisk sunde måltider og gerne plantebaserede. Motion og bevægelse bør indgå som et kollektiv tilbud. Derudover skal faget Madkundskab opprioriteres, så alle grundskolens klassetrin lærer at lave sund mad.

Enhedslisten vil fremme et miljø, hvor udemiljøet kommer til at spille en mere aktiv rolle indenfor Børn og ungeområdet. Ligeledes må der sikres større viden og forståelse af de hygiejeniske principper med henblik på forebyggelse af infektioner blandt børnene, gerne i samspil med regionens hygiejnesygeplejersker.

Den sociale ulighed i samfundet sætter spor i sundhedstilstanden – ikke mindst for børn og unge – med mistrivsel, dårlig mental sundhed og psykisk lidelse til følge.

Enhedslisten foreslår:

  • At man i tværfagligt samarbejde mellem sundhedsplejersker, pædagoger, socialrådgivere, psykologer etc. arbejder med fælles faglige strategier i forhold til daginstitutioner, skoler og fritidstilbud i “socialt udfordrende områder”
  • At kommunen styrker det opsøgende og forebyggende arbejde overfor socialt udsatte, sætter fokus på mobning og selvskadende adfærd.
  • At der i regi af børne- unge afdelingen etableres en døgnåben telefonlivline.