Rådhus Rød By Grøn By

Kommunens økonomi er bundet af staten – husk det ved valget

Aarhus Kommunes sparekatalog er blevet fremlagt. To af Enhedslistens byrådsmedlemmer er med i budgetforliget, hvorved vi fik begrænset besparelserne, og vi har nu indflydelse på, hvordan de bliver ført ud i livet.

Pressemeddelelse, 27.10.2022, Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen, medlemmer af Aarhus Byråd for Enhedslisten

Grunden til besparelserne er den alt for stramme økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Det er værd at huske på, når man ved Folketingsvalget på tirsdag beslutter, hvem man vil stemme på. Ja, det er faktisk den bedste mulighed aarhusianerne har for fremover at undgå besparelser på velfærden i kommunen, at stemme på de partier der vil ændre dette. For det er et flertal af regeringen og de borgerlige partier i Folketinget, der lægger kommunerne i en stram økonomisk spændetrøje.

Ved at stemme på Enhedslisten ved valget på tirsdag giver man sin stemme til et parti, der vil gøre op med statens stramme styring af kommunernes økonomi. Det vil være til stor gavn for klima-indsatsen og velfærden i Aarhus og i landets øvrige kommuner.

I budgetforhandlingerne foreslog Enhedslisten ekstra indtægter til kommunen for rigtigt mange millioner kroner. Men vi stødte mod loftet for, hvor mange penge kommunen ifølge budgetloven må bruge næste år, så de kunne ikke komme i spil allesammen. Ellers kunne vi have nedbragt besparelserne yderligere.

På grund af de alt for snærende bånd af kommunernes økonomi indeholdt budgetforliget et sparekatalog, der nu er fremlagt. Vi kunne ikke have undgået besparelserne ved ikke at være med i budgetforliget, de var tværtimod blevet større. Sparekataloget er nu i offentlig høring til d. 24. november.

Vi opfordrer fagforeninger, sociale bevægelser og alle andre til at deltage i høringen. Giv jeres mening til kende og kom gerne med alternative forslag. Vi er med i forhandlingerne og kan bringe disse forslag til forhandlingsbordet og gøre vores indflydelse gældende.

Det skal også med, at ved at være med i budgetforliget, har vi sikret en del forbedringer på flere områder, til gavn for velfærden for en del aarhusianere. Desuden fik vi sat klimaet på dagsordenen i forhandlingerne, hvilket det slet ikke var i budgetforslaget. Det lykkedes os at få en række vigtige indsatser med på klima-området. Alt det vi opnåede i forhandlingerne var ikke kommet med i budgettet, hvis vi ikke var blevet ved forhandlingsbordet og gik med i budgetforliget.

Sparekataloget på Aarhus Kommunes hjemmeside