Forbyd Atomvåben

Atomvåben-forbud: Byrådet bør opfordre regeringen

Enhedslisten i Aarhus er bekymret over den alvorlige trussel, som atomvåben udgør mod lokalsamfund overalt i verden, og dermed også Aarhus. Derfor foreslår Enhedslisten, at Aarhus Byråd opfordrer regeringen til at underskrive FN-traktaten om forbud mod atomvåben. Forslaget stilles efter opfordring fra flere aarhusianske freds-organisationer.

Pressemeddelelse, 9.12.2021, Viggo Jonasen, medlem af Aarhus Byråd for Enhedslisten

Enhedslisten stiller følgende forslag til beslutning i Aarhus Byråd:

“Vores kommune er dybt bekymret over den alvorlige trussel, som atomvåben udgør mod lokalsamfund overalt. Vores borgere har ret til at leve i en verden fri for atomvåben. Al brug af atomvåben, hvad enten det sker bevidst eller som følge af fejl eller uheld, vil have katastrofale, omfattende og langvarige konsekvenser for mennesker, samfund og miljø. Derfor støtter vi FN-traktaten, der forbyder atomvåben og opfordrer den danske regering til at tilslutte sig traktaten.”

Baggrund for forslaget er, at FN’s generalforsamling i 2017 vedtog en traktat om forbud mod atomvåben. Siden har 86 stater tilsluttet sig traktaten som underskrivere, og heraf har 65 ratificeret ved parlaments-beslutning. Danmark er ikke blandt dem.

ICAN, The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, har i Cities Appeal opfordret byråd verden over til at bistå den internationale kampagne for støtte til FN’s traktat om forbud mod atomvåben.  Det førte til, at ICAN i 2017 fik tildelt Nobels Fredspris.

Aarhus’ venskabsby, Norges næststørste by Bergen, tilsluttede sig 10. april 2019 ICAN’s by-appel og opfordrede Norges regering til at ratificere FN traktaten.  Siden har adskillige andre norske byer, bl.a. Oslo, tilsluttet sig.

Link til ICAN Norge

I grundlaget for den Arbejderparti-ledede regering indgår, at Norge som observatør træder ind i kredsen af regeringer, der har tiltrådt traktaten på møde i Wien 22.-24. marts 2024.

”Vi foreslår, at Aarhus Byråd tilslutter sig ICAN’s by-appel og opfordrer den danske regering til at tilslutte sig traktaten,” siger forslagsstiller Viggo Jonasen, byrådsmedlem for Enhedslisten.

Forslaget fremsættes på baggrund af opfordring fra følgende organisationer:  Århus mod Krig og Terror, Fredsgruppen i Enhedslisten Aarhus, Fredsbutikken, AMK, Fredsministerium og Forbyd Atomvåben/ICAN Danmark.

Forslaget fra Enhedslisten er på dagsordenen på byrådsmødet i Aarhus d. 15.12.

Link til ICAN Danmark