Folketingskandidat for Enhedslisten Anne Hegelund taler ved en demonstration for syriske flygtninge i Aarhus d. 21.4.2021

Aarhus Målene skal tages alvorligt – også for syriske flygtninge

Aarhus er en god by for alle, med brug for alle samt med fællesskab og medborgerskab. Det er den retning byrådet i 2018 satte for udviklingen i Aarhus med vedtagelsen af Aarhus Målene. Og alle de fine ord betyder noget, i hvert fald for Enhedslisten. Med henvisning til dem har vi foreslået, at byrådet skulle appellere til udlændinge- og integrationsministeren om, at aarhusianere med syrisk flygtningebaggrund ikke udvises og ikke sendes til udrejsecentre.

Debatindlæg, 7.6.2021, Lone Norlander Smith, Enhedslistens politiske ordfører i Aarhus Byråd.

Dette kritiseres af Morten Nystrup, chefredaktør for Lokalavisen i en klumme. Han skriver: ”Det er selvsagt en landspolitisk sag, og byrødderne ville spare sig selv og borgerne for meget ved at holde sig til de lokale forhold.”

Nu er det altså sådan, at forslaget fra Enhedslisten handler om de syriske flygtninge der bor i Aarhus, studerer, arbejder eller foretager sig andet her. Og for os er det en vigtig lokal sag at tage vare på aarhusianeres ve og vel, også når de har flygtninge-baggrund. Aarhus Målenes ”god by for alle” og ”brug for alle” betyder ”alle”, altså også de syriske flygtninge. Derfor er dette en sag for byrådet.

I Syddjurs Kommune har byrådet, ifølge TV2 Østjylland, sidst i maj vedtaget en tilsvarende henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren, hvori der udtrykkes bekymring over, at regeringen fjerner opholdstilladelse for syriske flygtninge. Samtidig understreges det, at Syddjurs Kommune fortsat gerne vil påtage sig opgaven med at tilbyde sikkerhed og trygge rammer for de børn og familier i kommunen, der er flygtet fra krig og vold i Syrien.

Så i vores nabokommune kan et flertal i byrådet godt finde ud af, at det er en lokal sag. Det samme har flere partier fra byråd i f.eks. Haderslev og Svendborg gjort med lignende henvendelser.

Vores forslag i Aarhus Byråd fik god opbakning fra SF og De Radikale. Men resten af byrådet afviste det med samme begrundelse som Morten Nystrup, at det er landspolitik. Men nej, det er altså ikke landspolitik at tage sig af svage grupper af aarhusianere, der risikerer at blive revet ud af deres vante og trygge hverdag og blive sendt til ørkesløshed i et udrejsecenter, og skrive til regeringen om dette. I Enhedslisten vil vi også tage vare på denne gruppe af aarhusianere.

Billedet: Anne Hegelund, folketingskandidat for Enhedslisten, taler ved en demonstration til støtte for syriske flygtninge i Aarhus d. 21.4.2021.

Debatindlægget i Lokalavisen Aarhus