Lone Norlander Smith

Godt nyt at 10. klasse-center genopstår

Et samlet 10. klasse-center genopstår i Aarhus, bebuder Børn og Unge, efter at det har været sparet væk i fire år. Det er godt nyt, mener Enhedslisten, der hårdnakket kæmpede imod, da et flertal i byrådet lukkede det velfungerende Center10 på Frydenlundskolen.

Lone Norlander Smith, byrådsmedlem for Enhedslisten og medlem af Børn- og Ungeudvalget, har i flere år talt for de store kvaliteter i det lukkede Center10, og desuden talt kraftigt for at det skulle genoprettes.

Lukningen af Center10 blev konsekvensen af det store spareforlig indgået i 2015 om kommunens budget for 2016-19. Her vedtog et flertal i byrådet besparelser for 481 mio. kr. Enhedslisten var meget imod besparelserne og deltog ikke i spareforliget. Beslutningen om at lukke Center10, som følge af besparelserne, blev taget på et byrådsmøde i september 2016. Kun Enhedslisten og Liberal Alliance stemte imod.

Den daværende formand for Børn- og Ungeudvalget, Enhedslistens byrådsmedlem Maria Sloth, sagde den gang til Århus Stiftstidende:

”Vi synes det er en forhastet og unødvendig beslutning uden hensyn til den viden, lærerne har om målgruppen. Vi synes, man burde vente lidt og først lægge en strategi for 10. klasse. Og vi synes det er underligt, at man vælger at sælge den tidligere Frydenlundskole, som er moderniseret for 14 millioner kroner og derefter skal bruge penge på at modernisere den gamle Lisbjerg skole til HU-skolen. Det er da spild af kommunens penge.” (Århus Stiftstidende 26.8.2016)

Den besparelse, som politikerne troede de ville få ved at nedlægge Center10, er smuldret og er ikke blevet realiseret. Der har desuden været store udfordringer, der skulle løses, med de unge der blev fordelt på 3 folkeskoler. Det har kostet både økonomisk og menneskeligt.

Lone Norlander Smith glæder sig over, at der nu igen bliver oprettet et samlet 10. klasse-center, formentlig fra skoleårets start 2022.

”Det giver virkelig meget mening at få et samlet 10. klasse-center. De ansatte på Center10 var fremragende og havde virkelig fat i de unge. Det var et unikt sted med et trygt fællesskab og en høj faglighed. Eleverne var stolte af at gå på skolen, og når man er tryg og glad for skolen, lærer man også mere,” siger Lone Norlander Smith, hvilket hun også er citeret for i Århus Stiftstidende (31.5.2021).

Som forældreværge for en syrisk dreng på Center10, kom hun tæt på Center10 og fulgte med i dets virke, mens det stadig fandtes.

Aarhus Stiftstidende har en leder om sagen 1.6.2021 med overskriften: ”Eklatant fejl: Droppet skolecenter skal åbnes igen”, hvori avisens lederskribent skriver: ”Stærkt i sagen står Enhedslistens Lone Norlander. Hendes parti stemte imod lukningen dengang, og siden har hun arbejdet på at få et 10. klassecenter igen.”

Link til artikel i Århus Stiftstidende 31.5. om genåbning af 10. klasse-center (med betalings-adgang).

Link til leder i Århus Stiftstidende 1.6. om genåbning af 10. klasse-center (med betalings-adgang).