Syrien demo Aarhus 19.5.2021

Håb for syriske flygtninge? – Efter humanistisk oprør i Socialdemokratiet

Regeringens politik med at sende syriske flygtninge tilbage til et livsfarligt og krigshærget Syrien har sat sindene i kog. Enhedslisten foreslår Aarhus Byråd at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren om at indstille hjemsendelsen og ikke sende flygtningene til udrejsecentre. Samtidig har adskillige socialdemokrater rundt om i Danmark rejst sig i et humanistisk oprør med kritik af regeringens udlændingepolitik og hjemsendelsen af syriske flygtninge. Det har skabt håb.

Debatindlæg, 24.5.2021, Lone Norlander Smith, politisk ordfører for Enhedslisten i Aarhus Byråd

Camilla Fabricius, der tidligere sad i Aarhus Byråd og nu er i Folketinget for socialdemokraterne, har i et par læserbreve i Stiften kritiseret Enhedslistens forslag. Hun kalder det for ”enkeltsagsbehandling baseret på geografi”. Det er svært at vide, hvad der menes med det. For det handler om Syrien og om usikkerheden for de mennesker, regeringen vil sende tilbage dertil. Det handler om liv og død.

Regeringen henviser til en rapport fra Udlændingestyrelsen, som skulle godtgøre, at flygtningene trygt kan vende tilbage til Syrien. Men 11 ud af 12 navngivne kilder til rapporten har ifølge Berlingske taget direkte afstand fra rapporten, som de kalder mangelfuld og misvisende. De mener, at citater er taget ud af sammenhæng, og at den samlede rapport ikke giver et retvisende billede af den aktuelle situation. Kun en syrisk general, der er en del af styret, opretholder illusionen om sikkerhed for flygtninge, der vender tilbage.

De syriske flygtninge, der får frataget deres opholdstilladelse i Danmark, tør ikke rejse til den usikre og livsfarlige situation i Syrien, og Danmark har ikke nogen aftale med Assad-regimet. Realiteten er derfor, at disse mennesker sendes til et udrejsecenter i Danmark. Rigtigt mange af dem har lært dansk, taget uddannelse, fået arbejde og indgår i en almindelig dansk hverdag. I et udrejsecenter må de ikke arbejde eller studere og ikke en gang lave deres egen mad. De bliver derfor dømt til et liv i ørkesløshed på ubestemt tid i stedet for at kunne bidrage til samfundet. Hvad skal det gavne?

I Aarhus er Camilla Fabricius kendt som humanistisk i sine politiske holdninger i byrådet, med empati og forståelse for de svage i samfundet. Derfor skulle man tro, at hun deltager i det humanistiske oprør i Socialdemokratiet. Men det lader ikke til at være tilfældet. Enhedslistens forslag er i byrådet onsdag d. 26.5. Det tager udgangspunkt i Aarhus Målene, med Aarhus som en god by for alle og med plads til alle, også de syriske flygtninge. Og vi sætter vores lid til, at socialdemokraterne i Aarhus Byråd, ligesom mange socialdemokrater i resten af landet, er humanister.

Debatindlægget i Århus Stiftstidende