Lone Norlander og Anne Hegelund

Glædeligt at børnene nu er vigtige i valgkampen

Flere pædagoger i daginstitutionerne. Det krav har Enhedslisten fire år i træk stillet til budgettet i Aarhus Kommune. Men nej, det kunne vi ikke få opbakning til. Derfor glæder det os rigtigt meget, at børnene nu er blevet en vigtig del af valgkampen, med en bred folkestemning for minimums-normeringer, og med flere politiske partier bag kravet.

Debatindlæg, 1.6.2019, Lone Norlander, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus, og Anne Hegelund, folketingskandidat for Enhedslisten i Østjylland, opstillet i Aarhus

I Folketinget har Enhedslisten under Thorning-regeringen kæmpet hårdt for minimums-normeringer, og da var både SF og S imod. Men det har heldigvis ændret sig. Nu bakker SF op om kravet, også De Radikale. Og nu siger Mette Frederiksen også pludselig, at det er et emne, hun gerne vil diskutere. Det er glædeligt.

Så det nytter at holde fast i en sag, holdninger kan ændres. En stor del af grunden til dette er også, at rigtigt mange forældre har engageret sig i kampen for bedre vilkår for deres børn. Efter at forældre landet over var på gaden d. 6. april, for at vise deres utilfredshed med manglende hænder i vuggestuer og børnehaver.

I Enhedslisten siger vi, at for hver voksen i institutionerne skal der højst være tre vuggestuebørn, og højst seks børnehavebørn. Det skal være minimum, ligesom i Norge, og det skal gælde i hele åbningstiden. I dag lever kun to kommuner i Danmark op til det – og det er altså ikke Aarhus, og heller ikke andre kommuner i Østjylland.

For at leve op til dette minimum, skal der ansættes knap 10.000 flere i vuggestuer og børnehaver i hele Danmark, viser en undersøgelse Enhedslisten har fået lavet. Det kan lyde som mange, men det er efter mange års nedskæringer. I Aarhus skal der ansættes knap 800 personer, hvilket er en forøgelse af personalet med ca. en fjerdedel. Og Enhedslistens plan indeholder desuden et loft over gruppestørrelser, samt at der altid skal være mindst to voksne på arbejde.

Det vil vi i Enhedslisten, og vi vil finde pengene til det, bl.a. fra bedre kontrol i Skat, hvor mange penge kan hentes ind. Det er altså vores børn det handler om. Vi kan ikke være andet bekendt overfor det pædagogiske personale og børnene.

Søndag d. 2. juni er der igen landsdækkende demonstrationer for minimums-normeringer. Dem bakker vi fuldt op om.

Se mere om demonstration, i Aarhus 2. juni, for minimums-normeringer