En indkøbspose om dagen kan redde velfærden

Enhedslisten har et forslag, der skal sikre velfærden for aarhusianerne, ved at byrådet afstår fra de bebudede nedskæringer på op mod 273 mio. kr. årligt.

Pressemeddelelse, 27.8.2018, Keld Hvalsø, byrådsmedlem for Enhedslisten i Aarhus.

Nedskæringerne kan undgås ved at indkomstskatten forhøjes med 3 kr. pr. dag i gennemsnit for hver skattebetalende aarhusianer, hvilket svarer til en skattestigning på max. en halv procentpoint. Desuden skal KL, i forhandlingerne med regeringen om kommunernes budgetter for 2020 og frem, stå fast på at få et højere beløb til at sikre velfærden.

”Det er en meget lille skattestigning, ja blot 3 kroner om dagen. Det svarer til prisen på en indkøbspose, som mange gerne betaler for, uden at tænke nærmere over det. Så for prisen af en indkøbspose om dagen kan vi altså bevare aarhusianernes velfærd og undgå de dramatiske nedskæringer,” siger Keld Hvalsø, byrådsmedlem for Enhedslisten

Aarhus ligger lavt i forhold til andre kommuner med hensyn til skatteprocenten.

”Man skal være klar over, at Aarhus Kommune har den tredje laveste personskat i Jylland. Ja, og i Region Midtjylland er personskatten i gennemsnit én procent højere end i Aarhus. Så vi risikerer altså på ingen måde at blive den dyreste skatte-kommune,” siger Keld Hvalsø.

De ansatte ved Aarhus Kommune har gennem flere år mærket et stigende arbejdspres. I 2009 var der 79,4 fuldtidsansatte hos kommunen pr. 1000 århusianere, i 2017 var tallet faldet til 64,3.

”Kommunens medarbejdere skal løbe hurtigere og hurtigere for at yde den samme service, og yderligere nedskæringer på op mod 273 mio. kr. årligt vil koste op til 600 fuldtidsstillinger. Det vil betyde et øget pres på de ansatte, som dramatisk vil forringe servicen overfor borgerne,” siger Keld Hvalsø.