Investerer kommunen i strid med FN og Folketinget?

De fire største kommuner i Danmark, heriblandt Århus, har øget deres investeringer i de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden, har Altinget afsløret. Det er i strid med FN og Folketingets beslutninger. Enhedslisten stiller spørgsmål til borgmester Jacob Bundsgård om dette.

Pressemeddelelse, 8.3.2018, Keld Hvalsø, byrådsmedlem i Aarhus for Enhedslisten

Det strider mod folkeretten, når danske kommuner investerer millioner af kroner i virksomheder på Vestbredden. Alligevel har landets fire største kommuner placeret store summer i børsnoterede selskaber som Caterpillar, Heidelberg Cement og Siemens, der er aktive i de besatte områder, oplyser Altinget.

”Derfor ønsker enhedslisten at vide, om Århus kommune har investeringer i de israelske bosættelsesområder, og om omfanget af disse investeringer er øget de seneste år,” siger Keld Hvalsø, byrådsmedlem for Enhedslisten.

København, Odense, Aarhus og Aalborg har investeret i alt cirka 18 millioner kroner i de 14 selskaber, der indgår i Altingets undersøgelse. Og modsat landets øvrige kommuner, der generelt har skåret ned på deres investeringer på Vestbredden, så har Odense, København og Aarhus øget deres økonomiske engagement med samlet 3.326.160,50 kroner i de besatte områder, oplyser Altinget.

Enhedslisten er bekymret over dette, især på baggrund af Århus Kommunes indkøbspolitik, der indeholder, at leverandører og underleverandører skal overholde internationale konventioner tiltrådt af Danmark. Og Danmark har tiltrådt og ratificeret den 4. Geneve konvention, der udgør en del af retsgrundlaget for, at de israelske bosættelser er i strid med international lov.

Sammen med 16 andre EU-landes regeringer har den danske regering i 2014 opfordret sine borgere og virksomheder til ikke at handle med israelske eller andre selskaber, der arbejder på de besatte palæstinensiske områder, hvilket blev fulgt op af en skarp fordømmelse af de ulovlige israelske bosættelser.

”Vi ønsker også at vide om borgmesteren vil sikre, at kommunen stopper disse investeringer og hvornår det vil ske,” tilføjer Keld Hvalsø.

Enhedslisten har tidligere, sammen med SF og R, stillet forslag i byrådet om boykot af indløb af varer fra ulovlige israelske bosættelser, hvilket der ikke kunne samles flertal for.

Altingets artikel (åbner i nyt vindue)

https://www.altinget.dk/kommunal/artikel/store-kommuner-oeger-ulovlige-investeringer-paa-vestbredden

Efterlad et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

54 + = 61