Enhedslisten inviterer whistlebloweren Edward Snowden til Folketinget

Af Nikolaj Villumsen

MF Enhedslisten

 

Et flertal i Folketinget afviste fredag den. 25. april at give opholdstilladelse til den amerikanske whistleblower Edward Snowden, som foreslået af Enhedslisten og Uffe Elbæk. Under debatten gav alle andre partier end de konservative udtryk for at de anerkendte at Edward Snowden har rejst en relevant debat om masseovervågning. Derfor tager Enhedslisten og Uffe Elbæk nu initiativ til at Edward Snowden inviteres til høring i Folketingets retsudvalg. Spørgsmålet er om flertallet af Folketingets partiertør blive klogere.

 

Folketinget mangler mod

 

Jeg er dybt skuffet over at et flertal i Folketinget afviste at give whistlebloweren Edward Snowden opholdstilladelse i Danmark. Når det gælder kampen for retten til information, kampen for retten til ytringsfrihed og borgernes grundlæggende ret til at leve uden masseovervågning så gælder denne kamp åbenbart kun så længe den amerikanske regering tillader det. Det holder ærlig talt ikke. Jeg mener vi skylder Snowden en stor tak for at have rejst en vigtig demokratisk debat og jeg mener vi skylder ham en hjælpende hånd så han kan komme ud af Moskva, hvor han opholder sig på præsident Putins nåde. Desværre havde flertallet i Folketingets end ikke en smule af Snowdens mod til at stå op imod en amerikansk regering, der er gået langt over stregen.

 

Masseovervågning i Danmark

Men det er glædeligt at det i Folketingsdebatten kom frem at der er bred anerkendelse af at Snowden har rejst en vigtig debat. Derfor vil Enhedslisten og Uffe Elbæk nu invitere Snowden til høring om masseovervågning i Folketingets retsudvalg. Tidligere har Snowden deltaget i lignende høringer i EU-parlamentet og i Europarådets parlamentariske forsamling, da vi havde samling i Strasburg før påske. Med en høring i Folketinget håber vi at få løftet sløret for omfanget af masseovervågning i Danmark efter de mange afsløringer, som er væltet frem om at borgere, virksomheder, politiske institutioner og civilsamfundsorganisationer overvåges af NSA. Jeg tror rigtig mange danskere deler vores bekymring for vores privatliv og ønsker afklaring.

 

Tør Folketinget blive klogere

Der er en god tradition for at afholde høringer i retsudvalget hvis et parti ønsker det. Den tradition bør selvfølgelig opretholdes – også når det handler om at blive klogere på den amerikanske efterretningstjenestes overvågning i Danmark. Jeg forventer selvfølgelig at der vil være opbakning til at få en afklaring fra resten af Folketingets partier, men både Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne værger sig for at invitere Snowden. Den endelige afgørelse finder sted i retsudvalget. Det vil være pinligt hvis Folketinget og den danske offentlighed mister muligheden for at blive klogere på NSAs masseovervågning i Danmark bare fordi et flertal i Folketinget ikke har modet til for en enkelt gangs skyld at stå op imod den amerikanske regering.