EL fremlægger alternativ dansk handlingsplan for Syrien

Af Nikolaj Villumsen

Enhedslisten mener, Danmark bør fordømme de amerikanske planer om at angribe Syrien udenom FN. Vi frygter, at det vil betyde endnu flere civile tab og at konsekvensen i værste fald kan blive en regional storkrig. I stedet har vi fremlagt et alternativt forslag til dansk handlingsplan indenfor rammen af FN og med fokus på hjælp til den hårdt ramte syriske civilbefolkning, samt en forhandlingsløsning, der kan sikre en afslutning på Assad-regimet.

Jeg synes, det er vigtigt at understrege at diskussionen om, hvad Danmark skal gøre i forhold til Syrien, ikke er en diskussion om vi skal handle eller ej. Det er et spørgsmål om, hvordan vi handler, så det gavner civilbefolkningen. Det gør vi ikke ved at deltage i et amerikansk bombeangreb. Jeg frygter en eskalation af konflikten, hvis der angribes udenom FN. Ingen har givet noget konkret svar på, hvad der skal ske bagefter, og hvordan et bombeangreb skulle forhindre nye overgreb på civilbefolkningen. Danmark bør i stedet arbejde for at skabe en kreds af villige lande, som vil arbejde for opbakning til FN’s forhandlingsinitiativer for at ende den komplicerede syriske borgerkrig.
Grundlæggende undrer jeg mig over at det virker som om de andre partier på Christiansborg har glemt at der er andre værktøjer i værktøjskassen end militære angreb. Efter de dårlige erfaringer fra Irak, Afghanistan og Libyen burde det ellers være til at huske.

Der er ingen tvivl om at civilbefolkningen i Syrien har lidt enormt de seneste to år siden oprøret mod den brutale diktator Assad startede. I stedet for at kaste bomber bør Danmark prioritere humanitærhjælp til de mange flygtninge. Lad os sende felthospitaler i stedet for bombefly og tage ansvar for flere flygtninge fra Syrien. Det vil være en langt bedre hjælp til den syriske civilbefolkning.

Enhedslistens forslag til styrket dansk engagement i Syrien:

Afvise angreb udenom FN:

Danmark bør arbejde aktivt gennem EU og FN for at forhindre et amerikansk-ledet angreb i strid med folkeretten samt arbejde for indførelsen af en våbenembargo i Syrien overfor alle parter i konflikten. Ligeledes skal det sikres, at FN’s inspektører får tid og mulighed for at gennemføre deres undersøgelse af det mulige kemiske angreb i udkanten af Damaskus.

Samle kreds af forhandlingsvillige lande:

Danmark skal tage initiativ til at samle en kreds af villige lande, der ønsker at skabe en forhandlingsløsning på borgerkrigen i Syrien. Vores nordiske nabolande vil være oplagte samarbejdspartnere her, men også lande som Sydafrika, der tidligere har spillet en aktiv rolle i løsningen af konflikter i verdens brændpunkter, er en oplagt partner. Tidligere har USA afvist en løsningsforslag fra FN’s mægler Kofi Annan. Et forslag, der inddrog alle parter i konflikten. Denne afvisning har desværre været medvirkende til en eskalering af borgerkrigen.

En forhandlingsløsning skal ende ud i frie og demokratiske valg, hvor den syriske befolkning selv tager stilling til deres lands fremtid, og det skal efterfølges af en forsoningsproces, der kan sikre en varig fred. Herunder også at få sandheden frem om, hvem der står bag konfliktens forbrydelser mod menneskeheden.

Enhedslisten foreslår, at udenrigsministeren tager initiativ til et hurtigt møde i sådan gruppe af villige, der bakker op om FN’s forhandlingsinitiativer.

Styrket humanitær hjælp:

Situationen for millioner af flygtninge i og udenfor Syrien er desperat. Hvert 15. sekund flygter en syrer fra landet. Derudover truer konflikten med at sprede sig til nabolandene, hvor der befinder sig 640.000 flygtninge i Libanon, 500.000 i Jordan, 428.000 i Tyrkiet, 160.000 i Irak og 100.000 i Egypten. Disse lande har svært ved at løfte byrden af de mange flygtninge og FN’s Højkommissær for flygtninge, António Guterres, har kritiseret Europa for ikke at gøre nok. Norge har netop øget sine bevillinger til humanitærhjælp med 275 mio. Nkr. De danske bombardementer i Libyen kostede omkring en halv milliard kr. I stedet for at bruge et lignende beløb på bomber igen, bør Danmark tilbyde en ekstra hjælpende hånd. Den syriske civilbefolkning har brug for læger, sygeplejersker og mad – ikke flere bomber. Yderligere bør Danmark modtage FN-flygtninge fra Syrien med særlige behov, som f.eks. personer med sjældne sygdomme, som bedre vil kunne hjælpes og behandles i Danmark.