Stop den kommunale PET

JohnJessen

Jeg kender ikke direktøren for Aarhus Havn, men jeg kender nu havnens personalepolitik. Nogle af havnens kranførere blev for nogle måneder siden bortvist og fyret, efter havnens ledelse havde skaffet sig adgang til at læse beskeder på deres mobiltelefoner. De fyrede og deres fagforeninger valgte af gode grunde at anmelde denne private efterretningsvirksomhed til politiet. Politiet har dog afvist at rejse en anklage mod direktøren, som er juridisk ansvarlig for virksomheden – både havnens almindelige virksomhed og denne særlige efterretningsvirksomhed.

Det er mig en gåde, at politiet – og anklagemyndigheden – dermed reelt vil lade en helt privat efterretningsvirksomhed passere uden påtale. Forstå det, hvem der kan. Det er nu op til de fyrede kranførere, om de for egen regning vil rejse en civil sag.

Tilbage står også den politiske side af sagen. Borgmester Jacob Bundsgaard har netop understreget, at Aarhus Havn, hvor han er formand for bestyrelsen, er en del af Aarhus Kommune. Ansættelsen af havnens direktør er da også godkendt af byrådet. Derfor må byrådet tage stilling til, om det kan godkende en personalepolitik på havnen, der omfatter privat – eller rettere kommunal – efterretningsvirksomhed.

Jeg mener, at byrådet må melde klart fra og kalde direktøren til orden. Det vil også være betryggende for alle andre ansatte i Aarhus Kommune, at deres politiske ledelse tager afstand fra denne form for ledelse i en kommunal afdeling.

Om få uger afholder LO Aarhus, der har 60.000 medlemmer, herunder hovedparten af kommunens ansatte, sit årlige repræsentantskabsmøde. Borgmesterens parti, Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten er inviteret som gæster med taleret. Det vil være et passende sted for politikerne at tage afstand fra havnedirektørens optræden i denne sag – om ikke før. 

John Jessen
Maden 6
8210 Aarhus V
Byrådskandidat for Enhedslisten i Aarhus