Budget 2013: Nej til velfærdsforringelser

Enhedslisten forlod forhandlingerne om Århus Kommunes budget 2013-2016 midt i tredje fællesmøde kl 2130. Det gjorde partiet fordi forhandlerne ikke vurderede, at det var muligt at få de store besparelser af bordet.

“Det er ikke en naturlov at der skal spares, det er et valg politikerne tager” – siger Jette Jensen. “Enhedslisten går ikke ind for forringelser i velfærden, og vi anviste ved budgetforhandlingerne alternative finansieringsmuligheder”.

Enhedslistens alternativer inkluderede at hæve grundskylden og dækningsafgiften. Dette ville være et politisk valg som ikke ville medføre besparelser på kommunens service, som i forvejen er barberet ned til sokkeholderne. Det ville ligeledes være muligt at finde penge inden for rammen, ved at ændre på styreformen i kommunen, så pengene i kommunen bliver brugt tæt på borgerne, og ikke på kontrol og konsulenter.

Jette Jensen siger: “alt i alt vil budgetforliget være en forringelse af alle de store velfærdsområder i Århus, og det er ikke Enhedslistens politik”.

De krav Enhedslisten havde med til forhandlingerne var:
– De øremærkede 29 millioner til dagsinstitutionerne skal bruges til kvalitetsløft på dette område. De 29 millioner der var øremærket fra finanslov og KL-aftale til et kvalitetsløft på daginstitutionsområdet, bliver reelt til endnu en besparelse, fordi pengene ikke udmøntes fuldt ud, og daginstitutionsområdet skal tage sin del af rammebesparelsen på 150,5 millioner.

– På ældreområdet skal der være overensstemmelse mellem det politisk vedtagne serviceniveau og de økonomiske midler hertil. Ellers må politikerne stå ved det og nedsætte serviceniveauet. Enhedslisten vil i den forbindelse gerne rose det strejkende plejepersonale for at være modige og sætte fokus på at der er et problematisk misforhold mellem mål og økonomi.

– Ændring af styreformen i Århus Kommune, så pengene flyttes fra kontrol og konsulenter til de borgernære ydelser.

– En øget indsats på job- og beskæftigelsesområdet, der kan to slå fluer med ét smæk: Gøre nytte i kommunen og redde folk der står til at miste deres dagpenge.

– På kulturområdet vil vi gøre de 4-årige bevillinger til bl.a. spot-festivallen og Granhøj permanente, som ellers udløber 31/12.

– Kvindemuseet skal ligestilles med byens øvrige museer, så det bliver fritaget for at betale husleje til Århus Kommune.

– Videreførelse af cykelhandlingsplanen med fokus på sikre skoleveje.

– Genopretning af kompensation for prisudvikling på varer og tjenesteydelser for byens institutioner, da den manglende prisfremskrivning reelt er en besparelse.

Vi glæder os over at der var stor opbakning til at gøre noget ved ventelisterne på botilbud til handicappede, som er et område, hvor Enhedslisten ofte har påpeget at der er et stort problem.