Fixerum er ikke et skråplan

VELFÆRD: Pernille Bendixen, (DF) hævder den 26.11 i læserbrev i JP, at “fixerum er et skråplan”. Den rigtige plan er at hjælpe narkomaner ud af deres misbrug, siger hun. VK er enige, så VKO har forståeligt nok stemt imod hver eneste af Enhedslistens i Folketinget fremsatte forslag om etablering af fixerum. Mindre forståeligt er det, at VKO absolut ingen hjælp har sat i værk i de 10 år VKO har haft magten til det.

I stedet har VKO set passivt til, mens flere tusinde misbrugere døde. Og værst af alt: Omkring 1.500 af de ca. 3000 narkomaner, der er døde i de 10 år VKO havde magten, kunne have været reddet fra døden med forholdsvis beskedne midler. – Hvis altså ikke VKO havde været så stivsindet og moraliserende.

Det fremgår af Ugeskrift for Læger af 3.10.2011, at der årligt dør 300 narkomaner i Danmark. Europas højeste dødsrate for narkomaner. Bl.a. iflg. rapporter fra EU ved vi, at i de lande, som har indført fixerum, falder antallet af dødsfald blandt narkomaner beviseligt med mellem 35 -70 %, når der indføres fixerum. Det er således realistisk at antage, at etablering af fixerum i Danmark vil nedbringe antallet af døde narkomaner med 50 %. Det er 150 færre døde narkomaner om året.

Og faldet skyldes, at der i fixerummene er en høj grad af hygiejne og personale, som omgående kan give narkomanen en modgift, hvis hu/-an, uden at vide det, tager en overdosis. Desuden kan personalet efter fixet tilbyde narkomanen en kop kaffe og lidt tiltrængt opmærksomhed – og vejlede ham/hende, hvis hu/-an viser interesse for at komme på afvænning.

Og formålet er ikke, som PB ironisk antyder, at “narkomanen kan få et bedre misbrug”. Formålet er, at narkomanen kan få et lidt mindre usselt liv og slippe for den belastning, det er at sidde alene i en beskidt trappegang og tage et fix, som kan blive hans/hendes død, hvis fixet viser sig at være en overdosis. Det kræver ikke voldsom megen interesse for sine medmennesker at forstå, at det må være et helvede, at opleve det hver dag.

Og vi er så nogle, der synes, at det er en god plan at hjælpe disse mennesker til et lidt mindre rædselsfuldt liv.

Solveig Munk

(Enhedslisten)

Mejlgade 91

8000 Århus C