EL: Busning af etniske børn er diskrimination

PRESSEMEDDELELSE. Enhedslisten fastholder, at busning af etniske børn er diskrimination.Tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten, har modtaget Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 27.sept. 2010 i klagesag om sprogscreening og busning af to-sprogede børn i Århus Kommune.

Nævnet udtaler at Århus Kommune ikke har overtrådt loven om etnisk ligebehandling.

I den anledning har Enhedslisten Århus disse kommentarer:

-At Ligebehandlingsnævnet støtter os i at sprogscreening og busning særligt rammer børn med anden etnisk baggrund.

-At ligebehandlingslovens § 3, stk. 3 åbenbart giver en meget svag beskyttelse af etniske mindretal mod indirekte diskrimination.
-At vi forbeholder os ret til at gå videre med sagen ved domstolene.

-At ensidig testning af tosprogede og efterfølgende ofte timelang tvangsbusning til fjerntliggende skoledistrikt finder vi ikke alene diskriminerende men også brutal, ekskluderende og moralsk forkert.

-At vi fastholder at testning af alene tosprogede og busning har store negative konsekvenser for de involverede familiers selvopfattelser, børnenes fritidsliv og integrationen i familiernes boområde.

-At byrådets beslutning om tvangsspredning som redskab til sproglig indlæring bygger på tro og ikke på viden.

-At vi fastholder at det er diskrimination af de etniske mindretal når de udelukkes fra frit skolevalg som ”det hvide flertal”.
-At forældreønsker om at deres børn går på samme skole afvises.
-At vi fastholder at ingen erfaringer eller forskning viser at tvangsbusning er sagligt begrundet.

-At trivselsundersøgelser af de involverede, herunder børnenes trivsel og egne oplevelser ikke er foretaget.

-At testmaterialet ikke er vurderet af uafhængige sagkyndige i en ekstern evaluering og kommunen har lagt forhindringer i vejen for dette.

I modsætning til Århus så taler kommuner som Randers og København om at, hvis man skal sprogscreene, så sprogscreener man alle børn. Dette giver også et mere sandt billede at hvilke børn som har særlige behov.

For yderlige kommentarer, kontakt

Keld Hvalsø Nedergaard