Klimaet kræver handling


Læserbrev: Den store klimademonstration lørdag i København med 100.000 deltagere demonstrerede for klimahandling nu og for en ambitiøs og bindende klimaaftale. Det var en glæde at se folk fra hele verden demonstrere for en fælles fremtid og for at de rigeste lande skal betale for at løse klimaproblemerne. Demonstrationen var præget af glade mennesker i alle aldre, smil og stemmer fra hele verden, musik, sang og farver.

 
Desværre var der en mindre gruppe sortklædte, som ikke ville respektere vores demonstrations fredelige grundlag. Det er en sygelig voldelig adfærd at medbringe kanonslag og kaste med sten fra en demonstration. Det tager jeg stærkt afstand fra. I et demokratisk land skal befolkningen have forsamlingsfrihed uden at blive generet af voldsmænd eller af politiet.
 
Den gruppe maskerede voldsmænd som startede balladen formåede politiet ikke at fange på gerningsstedet. Men politiet var medvirkende til at presse dem ind i den fredelige demonstration.
 
Politiet lavede en forfejlet knivtangsmanøvre, hvor 968 demonstranter blev tilbagehold, der rejses nu sigtelse mod 3. Politiet har helt sikkert billeder af det, så det må være nemt at få afklaret at politiet fangede de forkerte og ødelagde oplevelsen for 965 fredelige demonstranter.
 
Vi der nåede frem til Bella-centret havde en inspirerende dag. Uanset hvilken aftale regeringsforhandlerne indgår sidst på ugen, er det nødvendig med fortsat folkelig deltagelse. Der skal skabes politiske løsninger blandt andet med omstilling til vedvarende energi, udbygning af kollektiv trafik og udvidelse af skovarealet. Men det enkelte menneske skal også bidrage. Vi i den rige del af verden skal nedbringe vores materielle forbrug, spise langt mindre kød, ændre trafikvaner og nedbringe energiforbruget i ens bolig. 100.000 mennesker som tager hjem fra klimademonstration og prioriterer omstillingen kan præge udviklingen. Vi skal redde kloden – der er ikke en planet B, som vi kan leve videre på.

Søren Egge Rasmussen
Folketingskandidat for Enhedslisten
Hjortshøj Møllevej 162
8530 Hjortshøj.