Landsret underkender byret og statsadvokat

Vestre Landsret fastslog med en kendelse i tirsdags, at to fremtrædende Enhedsliste-medlemmer, der har været udsat for nazivold, har ret til at få en bistandsadvokat. Det drejer sig om Sarah Victoria Bruun og Peter Hegner Bonfils (nr. to og fem på ELs kandidatliste til byrådsvalget), som begge blev udsat for overfald sidste efterår.

Dermed underkender Landsretten en afgørelse fra Byretten i Århus i juni, som afviste at tildele de to en bistandsadvokat. En afgørelse, som i juli blev bakket op af statsadvokaten for Nord- og Østjylland, og som falder helt i forlængelse af, at Østjyllands Politi i over et halvt år smølede med at anmode om en beskikkelse.

– Det glæder mig, at landsretten med sin klare afgørelse nu har stoppet denne farce, siger Per Clausen, Enhedsliste-medlem af Folketinget, valgt i Århus.

– Jeg finder det rystende, at det kan være så besværligt at få medhold i et så banalt retskrav. Det svarer jo til, at retten nægter en sigtet at få beskikket en forsvarer, fortsætter Per Clausen. Man får efterhånden indtrykket af, at selv de mest almindelige retsnormer sættes ud af kraft, når det drejer sig om nazi-kriminalitet i Århus.

Enhedslisten har i Folketinget stillet spørgsmål til justitsministeren vedrørende dette, som der kommer svar på i løbet af de næste dage. På den baggrund vil man beslutte, hvordan ser skal følges op på dette:

– Jeg ved ikke, om der kan findes en ansvarlig for dette mærkelige forløb. Men vi må under alle omstændigheder have en afgørelse, som sikrer at det ikke kan gentage sig, slutter Per Clausen.