Enhedslisten vil give 10 mio. til madordning

Pressemeddelelse: Enhedslisten foreslår, at Århus Kommunen tilfører daginstitutionerne i alt ca. 10 mio. til at forhøje det tilskud, som institutionerne fra 1/8 2009 får til at implementere 1 måltid mad til alle børn. Regeringen har pålagt kommunerne at indføre et måltid mad for alle børn i daginstitution med virkning senest fra 1/1 2011. I regeringens lovforslag blev kommunerne pålagt selv at finansiere ordningen. Kommunerne fik derfor mulighed for at hæve forældrebetalingen fra 25 til 30 %.

I aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2010 afsætter regeringen 400 mio. kr. i ekstra bloktilskud til kommunerne i erkendelse af, at stigningen i forældrebetalingen ikke er tilstrækkelig til at finansiere madordningen. Århus Kommunes andel af de 400 mio. udgør ifølge fordelingsnøglen for bloktilskud 23,6 mio. kr. årligt (5,9 %), som kommunen vil få i øget tilskud fra den dato, hvor kommunen har indført madordningen, dog tidligst pr. 1/1 2010.

Byrådets beslutning: Madordningen i Århus skal være selvfinansieret.

Et flertal i Århus byråd har pålagt Århus Kommunes daginstitutioner at indføre madordningen pr. 1/8 2009. Det har været vigtigt for de lokale forligspartier, at ordningen var selvfinansieret. Ift. regeringens oprindelige lovforslag vil det sige, at madordningen alene var finansieret af den stigning, som Århus Kommune kunne få hjem ved at hæve forældrebetalingen. Princippet om selvfinansiering er gennemført så stramt, at betalende forældre ud over mad til eget barn – derudover har måttet betale for maden til børn med friplads og søskendemoderation.

Erkendelse: Madordningen er underfinansieret.

De centrale parter har nu erkendt, at madordningen er underfinansieret. Efter licitationsrunde samt de utallige indlæg fra forældre og personale i Århus Kommunes daginstitutioner, burde der ikke herske tvivl om, at også den besluttede ordning i Århus er underfinansieret.
Da det har som nævnt været vigtigt for byrådsflertallet, at madordningen i Århus balancerer med de øgede finansieringsmuligheder, som blev givet fra regeringen. Byrådsflertallet bør derfor nu bakke op om, at det øgede bloktilskud, som kommunen får til maden, medregnes i det tilskud, som kommunen giver til institutionerne til at finansiere maden.

Mer-finansiering bør gælde fra den dato, hvor madordningen er pålagt.

Da et flertal i byrådet har besluttet, at pålægge daginstitutionerne i Århus madordningen på et tidligere tidspunkt end Århus Kommune af loven var forpligtiget til, bør det samme byrådsflertal vedkende sig dette ansvar ved at finansiere ordningen fra den dato, hvor byrådet har pålagt daginstitutionerne at indføre ordningen; pr. 1/8 2009. Alternativt har byrådsflertallet ved at beslutte en underfinansieret madordning reelt påført daginstitutionerne en besparelse i deres øvrige budgetter, hvilket i praksis vil sige personalenormeringen.

Kommunens finansiering.

Da Århus Kommune fra 1/1 2010 kan finansiere madordningen gennem et øget bloktilskud, kræver forslaget om finansiering fra 1/8 2009 blot, at Århus Kommune finder engangsmidler på ca. 10 mio. kr. (5/12 * 23,6 mio. kr.) til en tillægsbevilling i indeværende budget for 2009. Enhedslisten foreslår at de ca. 10 mio. kr. findes inden for det forventede regnskabsoverskud i forvaltningen i 2009.

Keld Hvalsø Nedergaard, Enhedslisten i Århus