EU forhindrer lokalt demokrati

Debatindlæg: I Århus har vi mange unge mennesker, der er arbejdsomme og kreative. Det er vi glade for, og vi har en fantastisk udvikling i byen, der gør, at der hele tiden er nye projekter som f.eks. Multimediehuset på havnen, et kulturproduktionscenter på godsbanearealerne osv. osv.
Som eksempel kan nævnes, at Århus er byen med flest arkitekter pr. indbygger.
Fælles for disse projekter er, at kommunen udbyder dem efter EU-udbudsregler, der er et meget stift udbudsregelsæt, som alle offentlige udbud er underlagt.
Regelsættet betyder, at vi i Århus er tvunget til at vælge mellem de firmaer, der i forvejen har prøvet at lave tilsvarende opgaver. På den måde udviser EU en konservatisme, der gør, at de nye unge og spændende firmaer, som findes blandt andet i Århus, aldrig vil kunne lave et projekt som det, vi skal i gang med på Godsbanearealet. Hvis virksomhederne skal gøre sig erfaringer, der er afgørende for, om de kan løse opgaver inden for EU, skal de til Norge eller til de lande i østeuropa, der ikke er medlem af EU.
Det er derfor fuldstændig ligegyldigt, om vi i Århus gerne ville bruge det lokale demokrati til at give nogle unge virksomheder en mulighed for at byde på kommunale projekter.
Den mulighed ønsker EU ikke, at kommunen skal have. Vi spørger derfor: Skal EU bestemme alt?

Keld Hvalsø Nedergaard, byrådsmedlem Ø
Kandidat til Europaparlamentsvalget 7 juni, for folkebevægelsen mod EU