Klimaet kræver mere handling

Århus Byråd har afsat 10 mio. kroner til at forfølge målet om at blive CO2-neutral i 2030. Det er små pebernødder i forhold til, hvad det kræver at nå det ambitiøse mål. Derfor er det meget nødvendigt at kommunen etablerer samarbejde med boligforeninger, erhvervsliv, energiselskaber og grundejerforeninger, så man i fællesskab kan nå målet.

 

Jeg vil opfordre byrådet til at søge et særligt samarbejde med boligforeningerne for at fremme energibesparelser i de 40.000 boliger som boligforeningerne administrerer. Målet er at gøre de almennyttige boliger endnu mere attraktive.

CO2 udslippet fra El og varmeforsyningen udgør ca. to tredjedele af det samlede udslip. Det er nødvendigt både at satse målrettet på energibesparelser samtidig med, at energiproduktionen omstilles til vedvarende energi.

I klimaplanen lægges der forsigtigt ud med at forsøge at reducere CO2 udslippet med 2 % om året, hvilket er aldeles utilstrækkeligt når det er nødvendigt med årlige reduktioner på 5 % for at nå at blive CO2 neutral i 2030.

Målet er ambitiøst og nødvendigt, men det kræver mere handling og tæt samarbejde med alle dele af samfundet i Århus for at blive realiseret.

Århus byråd bør ændre kommuneplanen så alt nybyggeri fra 2010 bliver opført efter lavenergiklasse 1 standarten og at kravene fra 2015 som minimum bliver efter standarten for passivhuse. En række kommuner har vedtaget skærpede energikrav til nybyggeri fra 2010.

Der er allerede muligt at bygge huse, som producerer mere energi end der forbruges i bygningerne.

Derfor bør det ikke være tilladt at opføre bygninger, som om fem år er energimæssigt forældede.

Kommunens arbejde med CO2 kortlægning og CO2 reduktioner bør generelt have afsmittende effekt på den kommuneplan som byrådet vil vedtage i november. Der skal sikres sammenhæng i planlægningen ellers kan CO2 målet ikke nås.

Enhedslisten vil give kommunerne bedre muligheder for at nyttige energirenoveringer og forbedringer for cyklister og kollektiv trafik kan gennemføres.

Regeringens snærende låne- og anlægsloft bør ophæves så kommunerne kan lave energibesparende renoveringer i kommunens bygninger. Energimæssige renoveringer af bygninger med mange brugere som f.eks. skoler, kan gennemføres så der både spares på energiregningen og CO2 udslippet samtidig med at bedre indeklima opnås. Kommunen skal lave forbedringer af cykelstier og kollektiv trafik så borgerne får mulighed for at vælge trafikløsninger der mindsker CO2-udslippet. Et vigtigt område er at sikre gang og cykelstier så alle skolebørn sikkert kan transportere sig selv til og fra skole. Løsningerne er kortlagt af kommunen, der mangler blot en politisk opprioritering og et opgør med regeringens begrænsninger af det kommunale selvstyre.

 

Søren Egge Rasmussen

Folketingskandidat for Enhedslisten

Hjortshøj Møllevej 162

8530 Hjortshøj