Nødvendigt med flere vindmøller

Alle i byrådet ønsker at Århus Kommune bliver CO2-neutral i 2030.
For at nå målet mener Enhedslisten, at alle muligheder skal undersøges, og reduktioner i CO2-udslippet på 5 % om året fra 2009 skal gennemføres for at nå målet.
 

Forslaget til kommuneplan giver muligheder for opstilling af vindmølle på 125-150 meter i seks områder på land og en mulighed på nye moler på havnen.
 
Århus Kommune er tæt bebygget, og for at opstille vindmøller skal der være en afstand til nærmeste beboelse på minimum fire gange vindmøllens totalhøjde. Og det begrænser antallet af vindmøller i forslag til kommuneplan. Med en samtidig satsning på at nedbringe energiforbruget kan møllerne hurtigt komme til at dække en større procentdel af strømforbruget i Århus kommune og dermed blive en væsentlig del af energiforsyningen.
 
Vindmøllestrøm er den billigste vedvarende energikilde, især når møllerne placeres på land. Derfor er det mest oplagt at sikre udbygning med store vindmøller på de bedste placeringer på land og på havnen. Det er glædeligt at kommunerne i Danmark er på vej til at finde seks gange så mange vindmølleplacering som i den uambitiøse aftale mellem regeringen og KL.
 
Vindmøller på Århus Havn og ved Studstrupværkets kullagre vil have en markant placering som viser retningen for en bæredygtig fremtid og understreger Århus som centrum for udviklingen af vindmølleteknologi. Møller på Århus Havn kan placeres på en ny mole med offentlig adgang, så alle kan få oplevelsen af at komme tæt på vindkraften. Og molen kan have udsigtspunkter, gangstier, havbad og pladser til lystfiskere. Det rekreative kan nemt forenes med møllernes placering på en mole. Århus Kommune bør i lighed med Samsø Kommune investere i vindmøllerne, eller de lokale Energiselskaber kunne stå for vindmølleprojekter og lade århusianerne købe andele i møllerne. Herved kan man sikre sig lokal opbakning til møllerne og give mange mennesker mulighed for at tage medansvar for CO2 reduktioner og udbygning af vedvarende energi. Det er vigtigt at byrådet vedtager en kommuneplan som giver mulighed for opstilling af flere vindmøller og at man hurtigt kommer i gang med den videre planlægning. Enhedslisten mener, at vedvarende energi og energibesparelser skal fremmes mest muligt for at nå målet om, at Århus bliver CO2 neutral i 2030.
 
 
 

Søren Egge Rasmussen
Folketingskandidat for Enhedslisten
(Hjortshøj Møllevej 162, 8530 Hjortshøj)