Ulovligheder i Århus Kommune

“Dette byråd bør udtale den største anerkendelse af den civilcourage, som den tidligere ansatte, Benthe Adolphsen, har udvist ved først at bringe problemerne op inden for kommunen, siden ved at tage konsekvenserne af sit standpunkt,” udtaler Keld Hvalsø

Her er den ordførertale Enhedslistens byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard ville have holdt, hvis sag nr 2 på Lukket dagsorden på byrådsmødet, havde været flyttet til Åben dagsorden:

Beskyldninger fra tidligere ansat om ulovligheder i Århus Kommune – udtalelse til Tilsynet og Ombudsmanden
For det første: Overskriften på sagen bør ændres. Ordene ”Beskyldninger fra tidligere ansat om” bør udgå. Overskriften kan mere passende være: Ulovligheder i Århus Kommune – evt. med tilføjelsen ”påpeget af tidligere ansat”
For det andet: dette byråd bør udtale den største anerkendelse af den civilcourage, som den tidligere ansatte, Benthe Adolphsen, har udvist ved først at bringe problemerne op inden for kommunen, siden ved at tage konsekvenserne af sit standpunkt – altså opsige sin stilling, og endelig ved at bringe problemerne til byrådets og offentlighedens kendskab. Og så bør byrådet nok også beklage, at undersøgelsesarbejdet har varet så længe, og at Benthe Adolphsen derfor har måttet vente så længe på oprejsningen.
For det tredie: byrådet kan for så vidt blot fremsende redegørelsen til Tilsynet og til Ombudsmanden og love at rådmanden vil sørge for bod og bedring i sagsbehandlingen. Nå-nej – rådmanden kan vel kun love bedring, ikke bod. Bod for den eventuelt lidte skade kan nok ikke opgøres.

Om undersøgelser i Århus Kommunes Socialforvaltning
BDO Kommunernes Revision har afleveret ”redegørelse vedrørende kommunal indsats og anbringelsesforløb over for Mads og familie” til Århus Kommune.
Et af de spørgsmål, som undersøgelsen skulle besvare, er: ”.. på hvilke tidspunkter og i hvilken form overordnede niveauer i forvaltningen er blevet orienteret om vurderinger og beslutninger om indsatsen”.
Det eneste undersøgelsesresultat i så henseende forefindes på side 41, hvor der står: ”spørgsmålet om udvidelse af aflastningsforholdet er drøftet med afdelingslederen forud for et opfølgningsmøde 10.08.2008”.
Medmindre spørgsmålet er besvaret i de overstregede linier, som der jo er en del af, i den offentligt tilgængelige rapport.
Undersøgelsen fastslår, at der er mange væsentlige journaliseringsmæssige mangler, og at der mangler sammenfatninger og vurderinger.
Undersøgelsen belyser ikke, om der er afholdt møder på ledelsesniveau, om der er udarbejdet referater af sådanne møder, om ledelsespersoner på sådanne møder har forholdt sig til mangler i beslutningsgrundlaget. Eller om ledelsesniveauerne på anden vis har deltaget i beslutningsprocesserne.
Medmindre altså sådant er omtalt i de i den offentligt tilgængelige versions ”mørkelagte” afsnit.
Hvis sådanne møder ikke er afholdt, er det et alvorligt ledelsesproblem. Hvis sådanne møder er afholdt, og hvis der ikke findes referater og/eller anden journalisering af sådanne møder, er det et alvorligt ledelsesproblem.
I betragtning af kommissoriet burde sådan oplysning fremgå af rapporten.
Og i betragtning af undersøgelsens formål burde sådan oplysning, hvis den er indeholdt i rapporten, ikke være ”mørkelagt” med sort spritskriver.
Den undersøgelse, som borgmester og rådmand nu vil have KL til at udføre, er der allerede betalt for, nemlig til BDO / Kommunernes Revision A/S